My jsme se o tom bavili dlouho, že by bylo pěkné si tam zahrát, přiznal Vondráček exkluzivně pro Frekvenci 1

8. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Radek Vondráček (Foto: Frekvence 1)

Šéf Poslanecké sněmovny z hnutí ANO Radek Vondráček (45) čelí ostré kritice poté, co ve čtvrtek Seznam zveřejnil snímky ze soukromého večírku ve Sněmovně, na kterých stojí na stole a hraje na kytaru. Podle mnohých jde o znesvěcení místa důležitého pro Českou republiku, on sám to tak ale nevnímá. "Já s tím nemám problém, stojím si za tím," tvrdí.

Ve čtvrtek ráno zveřejnil server Seznam Zprávy kontroverzní fotografie, které zachycují předsedu Sněmovny Vondráčka, jak tančí a hraje na stole přímo v jednacím sále Poslanecké sněmovny. On sám se ke kauze vyjádřil již po několika hodinách v rozhovoru v pořadu Press klub Frekvence 1.

“Ty snímky jsou z minulého volebního období, kdy jsem ještě nebyl předseda Poslanecké sněmovny a byla to taková forma rozlučky. Byla to uzavřená skupina lidí, část z nich už věděla, že nebude kandidovat, nebo je na nějakém nevolitelném místě, a ty čtyři roky jsme tam spolu žili, tak jsme vymysleli takovouhle nárazovku,” uvedl v pořadu  Radek Vondráček.

Děkuji redaktorům za hezkou vzpomínku, i když jejich příběh o večírku ve sněmovní restauraci je smyšlený. S kolegou jsme…

Zveřejnil(a) Radek Vondráček dne Čtvrtek 7. března 2019

Ptali se mě na to už dřív

Proč byly fotky zveřejněny až po dvou letech je pro Vondráčka nezodpovězenou otázkou. “Je pravda, že to není aktuální a je dokonce pravda, že se mě na ty fotky ptali už z jiného média a je to měsíc a půl. Zkoušeli sehnat i komentáře od opozičních členů Poslanecké sněmovny a tenkrát to nikomu nevadilo. Tím pádem to asi ani nebylo zajímavé mediálně. Teď se to objevilo znovu na jiném serveru,” popsal poslanec.

“Že to nebylo dřív, to je divné,”myslí si. Že by se však jednalo o skrytou kampaň namířenou proti jeho osobě ale odmítá. “Já už jsem šest let v politice, ale pořád nesnáším takové ty různé paranoie nebo konspirační teorie,” uvedl.

Uzavřená rozlučka

Celá situace podle Vondráčka nastala na konci volebního období, kdy se někteří poslanci loučili se svými kolegy, protože věděli, že v příštím období již nenastoupí. Jednací sál Poslanecké sněmovny měl zrovna procházet rekonstrukcí a ze všeho nejvíce měl připomínat staveniště.

“Tam už byly oddělané koberce a ty lavice se měly stěhovat. To bylo skutečně na konci volebního období a celé to procházelo rekonstrukcí. Takže právě proto, že to svým způsobem už bylo staveniště, tak jsme se tam vůbec dostali, odehráli jsme si tři písničky – zřejmě nejslavnější písničky mého života doposud – (…) tak v tu chvíli to bylo opravdu milé, bylo to nějaké přátelské rozloučení. Teď ty komentáře nejsou příliš přátelské,” popsal Vondráček okolnosti vzniku kontroverzních fotografií.

Mě stejně nepředělají

“Já chápu, že je to už taky součást nějakého politického boje. Kdo mě má rád, tak to pochopí. Mně je 45, mě stejně nepředělají. Já myslím, že všichni ví, koho mají za předsedu. Že hraji na kytaru, to tam ví všichni, že jsem z Moravy, to ví všichni. Jak mi napsala dnes moje žena: ‘No jestli to někdo v České republice nevěděl, že hraješ na kytaru a zpíváš, tak už to ví’,” uvedl Vondráček.

Předseda Sněmovny se za své chování neváhal veřejně omluvit. “Vždycky jsem věděl a tahle kauza to potvrzuje, že lidi jsou různí. Nejsme stejní, je to dobře. Jestliže jsem se dotkl něčích citů a jestli to opravdu bere jako znesvěcení, jestli to bere nikoli jako trošku uvolnění a trošku zlidštění toho prostoru, tak mě to mrzí a moc se za to omlouvám. Rozhodně to tak nebylo v úmyslu,” omluvil se politik všem, kterých se dotkl.

Sám za sebe však se zpěvem v jednacím sále žádný problém nemá. “Byla to uzavřená společnost. Že to někomu stálo za to ty fotky zveřejňovat, já s tím nemám problém, já si za tím stojím,” přiznal Vondráček.

Na otázku, kdo je autorem kontroverzních fotek, však politik odpověď nemá. “Nevím. Já vím, že tam fotilo víc lidí. Je taková doba, že si fotí do mobilních telefonů a pak si to ukazují, asi to někdo předal někomu dalšímu, kdo se pochlubil do médií,” myslí si předseda.

Vždycky se k tomu budu hlásit

Podle Vondráčka se ho někteří ptali, zda chce veselí v jednacím sále zapřít. “Já říkám, proč bych to zapíral, já se k tomu vždycky budu hlásit. To není fotomontáž, to se stalo,” uvedl otevřeně. Přiznal také, že hraní ve Sněmovně bylo jeho snem již delší dobu.

“My jsme se o tom dlouho bavili, že by bylo pěkné si v tom sále zahrát, a zahráli jsme si. To, že tam byla potom spontánní atmosféra, že to tam bylo v nějaké rekonstrukci, takže jsme si stoupli na ty stoly, já jsem říkal – ‘No bohužel pódium tam nemáme, ačkoli to kdysi bylo divadlo’,” popsal Vondráček, kde se vzal nápad vyšplhat na stůl.

Ne všechny reakce však podle politika byly jen negativní. “Přišla mi hezká SMSka, že po tom celodenním divadle, když je tam večer koncert, tak to snad tolik nevadí,” svěřil se.

Zprávy - další články

Doporučujeme