My jsme zatím v pohodě. V Rakousku si neočkovaní ani neškrtnou

13. listopadu 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jestli jsme si mysleli, že jsme jediná země, která straší neočkované nekorektní reklamní kampaní, byli jsme na omylu. To, co nyní čeká neočkované občany Rakouska, se s opatřeními, které naše vláda teprve projednává, nedá vůbec srovnávat. V naší sousední zemi totiž odpůrce očkování čeká tvrdý lockdown. Otázka je, kdy se tento "trend" objeví i u nás. S informacemi přišel web Extra.cz.

V Rakousku se neočkovaným uzavřou téměř všechny možnosti volného času a budou moci pouze do práce, na nákup a na procházku. Vládě patrně došla trpělivost s těmi, kdo stále odmítá očkování. A tak se naplňují obavy, které zaznívaly při počátečních debatách ohledně “nepovinného” očkování. Tedy že neočkovaní budou tak moc omezení, že jim vlastně nezbyde nic jiného, než se nechat očkovat.

Nová opatření představil rakouský kancléř Alexander Schallenberg. “Lockdown pro neočkované znamená, že nikdo nebude moci opustit domov, pokud nepůjde do práce, nakupovat nebo si protáhnout nohy,” uvedl. Takže žádné restaurace, bary, kina, divadla nebo sportovní utkání.

Důvody těchto radikálních kroků vysvětlil následovně: “Pro mě je to jasné: Nemělo by docházet k lockdownu očkovaných ze solidarity s neočkovanými,” řekl Krone. Neočkovaná menšina by podle jeho slov neměla přenášet odpovědnost na očkované, a “držet většinu jako své rukojmí.”

Zprávy - další články

Doporučujeme