MŽP chce zřídit státní šelminec. Mají v něm dožívat zabavená zvířata

7. listopadu 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Ministerstvo životního prostředí přišlo s návrhem, jak zajistit co nejlepší životní podmínky velkým šelmám zabaveným jejich majitelům. Řešením by měl být státní šelminec. Návrh na jeho vybudování chce MŽP předložit vládě příští rok. 

Zajistit odpovídající životní podmínky velkým šelmám je finančně i organizačně náročné. Řada chovatelů proto péči o své velké mazlíčky pojímá po svém a všechno nakonec skončí zabavením zvířete. Česká republika však bohužel v tuto chvíli nemá univerzální plán, co se zvířetem poté.

Ministerstvo životního prostředí se nyní problému podívalo na zoubek a v příštím roce plánuje předložit vládě návrh na zřízení centrálního záchranného centra pro velké šelmy. Lvi, tygři, levharti, medvědi a podobná zvířata by ve státním šelminci měla spokojeně dožít.

“Reagujeme tím na očekávané zpřísnění legislativy, jejímž cílem je zlepšení pohody všech držených zvířat. Počítáme s tím, že případů, kdy se jejich majitelé nebudou o ně schopni adekvátně postarat, může přibývat. Chceme na to být připraveni a zajistit, aby odebraná zvířata bylo kam umístit,“ řekla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková deníku Právo.

Humánní utracení

Někteří odborníci však s vizí ministerstva nesouhlasí. Podle hlavního zoologa ze Safari Parku ve Dvoře Králové Jaroslava Hyjánka je myšlenka v jádru dobrá, zvířata by v centru však měla být pouze dočasně. Některá jsou totiž celý život vychovávána jako domácí mazlíčci ve společnosti jednoho pána a životní styl divokých zvířat už jim je velmi vzdálený.

“Moje představa by byla taková, že se zabavené zvíře přiveze do centra. Tam se udělá genetická analýza a třeba se zjistí, že rodiče toho zvířete byli uplytlačeni ve volné přírodě a tenhle jejich potomek má ještě šanci se úspěšně vrátit do chovného programu. V ostatních případech bych byl pro humánní utracení,” uvedl Hyjánek.

Zprávy - další články

Doporučujeme