Na demonstraci proti Putinovi policie zadržela přes 1000 lidí

5. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Policisté v sobotu v 19 městech po celém Rusku pozatýkali 1029 lidí na demonstracích proti prezidentovi Vladimiru Putinovi, který bude v pondělí v Kremlu počtvrté uveden do nejvyššího úřadu. Vyplývá to z informací serveru OVD-Info, který se specializuje na činnost policie. Jen v Moskvě bylo zadrženo 475 lidí. V hlavním městě těžkooděnci použili proti účastníkům protestů i slzný plyn a obušky. Mezi zadrženými je rovněž opoziční předák Alexej Navalnyj, který demonstrace v téměř stovce ruských měst svolal.

Policisté používají obušky a tvrdě zasahují,” uvedl zpravodaj listu Kommersant k situaci v centru Moskvy, kde se sešly tisíce lidí.

Policie nejprve vyzvala demonstranty k rozchodu s tím, že jejich akce je nezákonná, a následně přistoupila k zatýkání. Demonstranti odpovídali skandováním protivládních hesel.

Zpravodaj listu Kommersant odhadl počet lidí na Puškinově náměstí v centru Moskvy na 3000, včetně několika set odpůrců Navalného, kteří přišli vyjádřit nesouhlas s jeho akcí. “Co to děláte, já tady agituji pro Putina,” stěžoval si podle stanice BBC muž v lidovém kroji, když jej policisté odváděli k vozu pro přepravu zatčených.

Navalnyj vyzval své přívržence, aby dnes vyšli do ulic a dali tak Putinovi před pondělní inaugurací najevo, že nemůže Rusku vládnout jako car. Protesty byly naplánovány skoro ve stovce měst, ne všude ale úřady opoziční akce povolily. Právě z takových míst média hlásí desítky zatčených. Na demonstracích zaznívají hesla jako “Pryč s carem!” a “Rusko bude svobodné!” či “Inaugurace je ostuda”.

Podle serveru OVD-Info bylo 163 lidí zatčeno v Čeljabinsku. V sibiřském Jakutsku bylo zatčeno 75 lidí, všichni ale už byli po sepsání protokolů propuštěni na svobodu, v Nižním Novgorodě bylo zadrženo 20 osob. Následoval Krasnojarsk (45), Novokuzněck (26), Kaluga (21), Samara (15) a Barnaul (10).

Mezitím policie začala zatýkat i v Petrohradu, kde se demonstranti prodrali přes policejní zábrany na hlavní dopravní tepnu, Něvskou třídu.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme