Na Islandu se slavnostně loučí s ledovcem, který zanikl

19. srpna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

This combination of Sept. 14, 1986, left, and Aug. 1, 2019 photos provided by NASA shows the shrinking of the Okjokull glacier on the Ok volcano in west-central Iceland. A geological map from 1901 estimated Okjökull spanned an area of about 38 square kilometers (15 square miles). In 1978, aerial photography showed the glacier was 3 square kilometers. in 2019, less than 1 square kilometer remains. (NASA via AP)

Na západě Islandu se v pondělí lidé slavnostně loučí s ledovcem, který se v důsledku klimatických změn ztenčil natolik, že v roce 2014 jako první na ostrově zanikl. Odhalení pamětní desky připomínající někdejší ledovec Okjökull se zúčastní i islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová, ministr životního prostředí Gudmundur Ingi Gudbrandsson či bývalá irská prezidentka Mary Robinsonová, napsal server BBC.

Islanďané chtějí pondělní akcí upozornit na zjevné důsledky oteplování planety a využít ji i jako výzvu k většímu nasazení v boji se změnami klimatu. Sešli se proto u městečka Borgarnes, kde je čeká výstup na vrchol sopky Ok, kterou ledovec posledních 700 let pokrýval. Tam zasadí pamětní desku s nápisem, jehož autorem je současný islandský spisovatel Andri Snaer Magnason.

Na kovové plaketě si lze přečíst v islandštině a angličtině “Dopis do budoucnosti”, v němž stojí: “Ok je prvním islandským ledovcem, který o status ledovce přišel. Očekává se, že v následujících dvou stech letech stejný osud postihne všechny naše ledovce. Smyslem tohoto památníku je uznat, že víme, co se děje a co je třeba dělat. Jen vy víte, jestli jsme to udělali.”

Namísto podpisu je ve spodní části desky datum a údaj 415 ppm (částic na milion) CO2, který odkazuje na rekordní množství oxidu uhličitého v atmosféře naměřené v květnu letošního roku.

“Je to důležitá symbolická chvíle. Klimatická změna nemá žádný začátek nebo konec a za touhle deskou stojí myšlenka, že je potřeba mít takovéhle varovné znamení, abychom si uvědomili, že se dějí historické věci a že bychom je neměli považovat za normální,” řekl BBC autor nápisu.

Island, přezdívaný Země ledu a ohně, nepřichází kvůli změnám klimatu jen o své ledovce. Očekává se totiž, že bude postupně ustávat i aktivita místních sopek, neboť tání ledovců snižuje tlak na vulkanický systém.

Zdroj. ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme