Na Kokořínsku hoří les, požár už hasiči dostali pod kontrolu

22. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

S požárem lesa bojují od rána hasiči na Mělnicku. Požár v obtížně přístupném terénu se podařilo lokalizovat kolem 12:50. Plameny poškodily přibližně hektar porostu. Kvůli velkému počtu zasahujících jednotek byl na místě vyhlášen zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu, který už ale hasiči odpoledne snížili na nejnižší. ČTK to řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Požár podle ní zasáhl les v katastru obce Libovice-Nosálov, která leží v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Plocha poškozená plameny má podle mluvčí rozlohu přibližně 100 krát 100 metrů. “Hoří celá hora,” řekla ČTK po poledni.

Jak požár vznikl, zatím není jasné.“Jednou z pravděpodobných příčin je rozdělávání ohně,” uvedla Kereková. Dodala, že hmotnou škodu budou hasiči teprve vyčíslovat ve spolupráci se správci chráněné krajinné oblasti.

Informaci o požáru na Kokořínsku dostali hasiči kolem 7:30. S požárem během dne bojovaly dvě desítky dobrovolných i profesionálních jednotek. Hasičům pomáhal se zvládáním plamenů i vrtulník s vakem na vodu, který byl ale již odvolán.

Podle starostky Nosálova Lenky Střihavkové se požár týká pouze lesního porostu a neohrožuje zástavbu. “Je to mezi lokalitou Na Fučíkovském a obcí Příbohy, tam je to celé zalesněné,” řekla ČTK starostka.

Zásah hasičům komplikuje obtížně přístupný terén. Problémem je podle mluvčí také panující sucho i vítr, který šíření požáru napomáhá. Také podle Střihavkové jsou stráně v místě požáru velmi špatně přístupné, navíc v obci už dlouho nepršelo.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme