Na La Palmě krmí pomocí dronů psy, které erupce sopky uvěznila v troskách domu

18. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Psi na La Palma. (Foto: Reprofoto YouTube)

Na španělském ostrově La Palma, kde už od 19. září trvá erupce sopky, se skupina lidí snaží pomocí dronu zachránit několik psů. Ti zůstali kvůli tekoucí lávě uvězněni v troskách domu a po silnici ani helikoptérou se k nim zatím nedá dostat. Místní jim pomocí dronu zatím posílají každý den jídlo a vodu, informovala agentura EFE.

Obec Todoque na La Palmě byla kvůli erupci sopky už dávno evakuovaná. Několik psů tam ale uvízlo a před několika dny je lidé našli právě díky dronu. Na záběrech je vidět, jak vyhublí a vyčerpaní psi marně hledají potravu na místě zasypaném sopečným popelem.

Veterináři nám poradili, co jim máme poslat za stravu. Byli hladoví a dehydratovaní,” řekl televizi RTVE José Barreto. “Zatím se k nim pěšky nedostaneme kvůli velmi vysoké teplotě,” dodal. Ale hned jak to bude možné, tak se je hasiči vydají zachránit.

Podle operátora dronu Thomase Haacka jsou psi stále velmi hubení, ale už jsou na tom lépe. Jednou denně jim posílají dronem jídlo a vodu. Po silnici zničené lávou a popelem se k nim ještě nedá dostat a helikoptéra tam zatím také letět nemůže.

Láva ze sopky na La Palmě už zničila na 1550 domů, několik desítek kilometrů silnic a desítky hektarů banánovníkových plantáží. Zatím podle expertů nelze říci, jak dlouho ještě bude erupce trvat.

Zprávy - další články

Doporučujeme