Na letišti kvůli koronaviru zajistili 6 Čechů, přiletěli z Íránu

25. února 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Teherán, 23. února. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Na pražském letišti v úterý zajistili šest Čechů, kteří ráno přicestovali z Íránu, kde je zvýšený výskyt nového koronaviru. Nyní je čeká preventivní vyšetření v Nemocnici Na Bulovce, příznaky nemoci žádný z pasažérů nevykazoval. ČTK to sdělil mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň. Podle mluvčího pražských hygieniků Zbyňka Boublíka jde o studenty z vysokých škol v Plzni, Olomouci a Českých Budějovicích. Cestující letěli do Prahy s přestupem v Kataru, letiště nemá přímou linku z Íránu.

O skupině šesti cestujících z Íránu letiště podle Pacvoně vědělo dopředu a okamžitě po příletu je zajistilo. Pracovníci letiště je z preventivních důvodů doprovodili k lékařské službě, která na letišti nepřetržitě funguje. Na místě byli podle Boublíka i pražští hygienici.

Írán dnes ohlásil další tři úmrtí na nový koronavirus. V zemi od minulého týdne zemřelo podle agentury Reuters 16 lidí a úřady potvrdily 95 případů nákazy. Je to ale oficiální údaj, neoficiální zdroje hovoří až o pěti desítkách obětí.

“Žádný z cestujících nevykazoval žádné známky respiračního onemocnění, neměli zvýšenou teplotu ani žádné další potíže. Podle standardních postupů jsme však o cestujících okamžitě informovali Hygienickou stanici hlavního města Prahy, která rozhodla o tom, že cestující budou preventivně odesláni k dalšímu vyšetření do fakultní Nemocnice Na Bulovce,” uvedl Pacvoň.

Podle Boublíka bude na Bulovce ověřen jejich zdravotní stav a bude jim odebrán biologický materiál pro test na nový typ koronaviru Covid-19. V Česku bylo do dnešního rána provedeno 86 testů, výsledky všech testovaných jsou negativní.

Podle Pacvoně je případ výsledkem fungujících ochranných opatření. Letiště kvůli šíření koronaviru zavedlo řadu preventivních opatření. Například pro přílety z Itálie či Jižní Koreje, kde zaznamenali v posledních dnech zvýšený výskyt nemoci, vyhradilo speciální brány, které jsou určeny pouze pro tyto lety. Cestující jsou cíleně sledováni pro případ, že by vykazovali příznaky nemoci.

Prostory jsou také častěji dezinfikovány, na letišti jsou rovněž rozmístěny informační letáky a cedule. Na letišti zároveň funguje stálá lékařská služba. Už dříve byly zrušeny všechny lety do Číny, kde je ohnisko nákazy.

Virus se šíří od prosince z Číny a zabil od té doby přes 2660 lidí, naprostou většinu z nich v Číně.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme