Na maminkách milujeme vaření a praní. Lidé kritizují O2 za sexismus

14. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook / O2, Shutterstock

Původně se mělo jednat o nevinný příspěvek ke Dni matek. Grafika, která se objevila na Facebooku společnosti O2, si však vysloužila vlnu kritiky. Na maminkách totiž oceňovala hlavně domácí práce. Řada lidí kvůli tomu nařkla společnost ze sexismu.

“Na maminkách milujeme spoustu věcí. Vždy ví, na kolik stupňů prát prádlo. Mají pro nás stále srdce otevřená. Nejlépe poradí, jakou cestou se vydat. Zastaví nás, když je třeba. A hlavně! Jsou to ty nejlepší kuchařky na světě! Přejeme krásný Den matek.  Nezapomeňte dnes popřát té své a prozraďte nám, co na ní máte nejraději vy?” tento text se spolu s vizualizací objevil v neděli ráno na Facebooku společnosti O2.

Podle grafu, který komentář doprovázel, však společnost nejvíce ocenila vaření a praní bylo skoro na stejné úrovni, jako srdce. To pobouřilo řadu lidí a u příspěvku se okamžitě objevila řada nesouhlasných komentářů.

“Já mám ráda na mámě, že nás naučila vyprat si, uvařit a nedělat si z ní služku – a to jak mě, tak bráchu,” napsala k příspěvku jedna diskutující. “Vyjádřit to, že vám na maminkách záleží, jde i bez toho, abyste ženskou zredukovali na pračku a myčku,” myslí si další komentující.

“Zrovna na den matek by bylo hezký, kdybychom svoje matky měli rádi, i když zrovna neuvaří, nevyperou atd. a připomenout jim, aby nedělaly věci jen pro nás, ale taky pro sebe a ocenit je i za něco jinýho, než jak nám posluhují. Třeba se i zamyslet, s čím můžeme maminkám pomoct my a nechat je realizovat se i jinak, než u plotny. O2 CZ, když už chcete dělat marketing s lidskou tváří, tak jinak a líp,” stojí v dalším komentáři.

Někteří se však operátora zastali. “Pravda. Ale vůbec mi to nevadí. 4 kluci v chalupě, tak mám radost, když jim chutná,” napsala jedna z žen. “Myslím, že gender ideologie je zbytečně nevraživá až arogantně agresivní. Většina žen se stejně nakonec nejvíc realizuje v mateřství a ve vytváření domova, k tomu patří i to vaření a radost z toho, když všem chutná,” míní další diskutér.

Společnost nakonec zveřejnila omluvné prohlášení. “Dobrý den, omlouváme se všem, kterých se náš příspěvek dotknul. Chtěli jsme poděkovat maminkám za všechno, co pro nás dělají a co pro nás znamenají. To, co si čtete, jsou konkrétní příklady toho, co někteří lidé oceňují na svých mámách – někdo je rád, že mu poradí, jak má prát a někdo jiný zase za to, že má velké srdce. Náš grafik podle obrázku zdá se nejvíc oceňuje to, že je jeho máma nejlepší kuchařka na světě. Každopádně máme naše maminky rádi za to, jaké jsou a děkujeme všem, kteří nám v diskusi napsali, co mají na maminkách nejraději oni,” napsali zástupci O2 k příspěvku.

Zprávy - další články

Doporučujeme