Na mokrých silnicích prudce vzrůstá nebezpečí: Na co si dát pozor?

2. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Letošní podzim je sice zatím na srážky chudší, než je obvyklé, podzimnímu sychravému počasí se však zcela nevyhneme ani letos. Víte, jak se správně chovat na mokré silnici? Přečtěte si několik bezpečnostních tipů, které se vyplatí dodržovat.

Silnice po dešti bývají v Česku občas plné nehod. A není divu. Při dešti se totiž riziko autonehody zvyšuje 2,5 ×, na dálnici dokonce 5 × a v noci je uvedené nebezpečí ještě dvakrát takové. Abyste sebe, své blízké, ale i další účastníky provozu ochránili, raději vždy dbejte na několik základních bezpečnostních pravidel, které v krizové situaci dokáží velmi pomoci.

Policie například důrazně varuje, abychom v případě mokré vozovky snížili rychlost a to obzvlášť v zatáčkách. Proč je to tak důležité? Na mokré silnici se totiž prudce zhoršuje přilnavost pneumatik. Už pouhé snížení rychlosti přitom výrazně redukuje riziko smyku. Při zpomalení se dostane do kontaktu se silnicí větší plocha pneumatiky a vozidlo je proto o něco stabilnější a více pod kontrolou.

Pozor si dejte i na brzdnou dráhu. Ta může narůst až o desítky procent. Rozdíly pak mohou znamenat desítky metrů na silnicích. Důležitý je v tomto případě i stav pneumatik a hloubka dezénu. Čím nižší hloubka, tím delší brzdná dráha.

V neposlední řadě nepodceňujte zásadu “vidět a být viděn” – světla před cestou raději zkontrolujte, mějte u sebe náhradní žárovky a použijte i ta potkávací.

Zprávy - další články

Doporučujeme