Na svět přišla první geneticky upravená dvojčata! Vědec čelí morální kritice

1. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Úpravy lidských embryí, továrny na klonování krav, klonované opice, geneticky modifikované organismy (GMO) a nyní i geneticky modifikované děti - to je výběr ze zpráv z genetického výzkumu a klonování v Číně v posledních letech. Tento týden vyvolal kritické i nedůvěřivé ohlasy čínský vědec Che Ťien-kchuej, který oznámil, že geneticky upravil několik lidských embryí a že se z nich před několika týdny narodila dvojčata. Pokud se jeho tvrzení potvrdí, půjde o první děti narozené z geneticky přepsaného embrya.

Čínský vědec Che Ťien-kchuej tvrdí, že geneticky upravil několik lidských embryí a že se z nich narodila dvojčata. Informovala o tom agentura AP s tím, že tvrzení zatím nelze nezávisle ověřit. Pokud by se ale tvrzení potvrdilo, šlo by o první geneticky upravené děti. Holčičky LuLu a Nana se podle vědce narodily před několika týdny, uvedl britský deník Daily Mail.

Genetické přepisování u lidských embryí je zakázáno v Británii, USA i řadě dalších zemí světa a mnozí ho považují za neetické i nebezpečné. Panují totiž obavy z přenosu genetických mutací na další generace. V rámci výzkumu provedlo už více vědců genetickou editaci lidských embryí, ale upravená embrya nechali vyvíjet jen krátce v laboratorních podmínkách. S genetickým přepisem se provádí též výzkumy u buněk dospělých.

Nejlidnatější země světa by se ráda stala lídrem v tomto výzkumu, kvůli nejasné místní legislativě se ale otevírají i cesty pro značně kontroverzní experimenty. I v případě Che Ťien-kchueje panují pochybnosti.

Sama univerzita ve městě Šen-čen, kde vědec působí, označila jeho výzkum za “vážné porušení akademické etiky”. Více než stovka čínských vědců podepsala prohlášení, v němž jeho projekt odsoudila jako neetický, a čínská národní zdravotní komise nařídila vyšetření případu.

Che Ťien-kchuej, který studoval v USA a nyní působí na univerzitě ve městě Šen-čen, o svém projektu informoval před mezinárodní konferencí, která začítá v Hongkongu v úterý. Tvrdí, že měl k experimentu povolení od čínských úřadů i souhlas zúčastněných partnerských párů. Ty se oficiálně účastnily programu nazvaného “vývoj vakcíny proti AIDS”.

Čínský vědec, který na projektu spolupracoval s americkým vědcem Michaelem Deemem, uvedl, že v rámci léčby neplodnosti provedl umělé oplodnění sedmi párům a z jednoho vzniklo těhotenství. Cílem genetické editace embryí podle něj bylo umožnit HIV pozitivním otcům zplodit děti, u nichž by bylo nižší riziko nákazy tímto virem, který způsobuje nevyléčitelný syndrom získaného selhání imunity (AIDS).

Vědec z Šen-čenu využil takzvanou techniku CRISPR/Cas9, která dovoluje výměnu defektního genu. Zaměřil se přitom na receptor CCR5, který umožňuje vstup viru HIV do buňky. V posledních letech vědci totiž zjistili, že mutace CCR5 vede k rezistenci vůči viru HIV či k lepší prognóze po nákaze.

Někteří už označili projekt vědce z Šen-čenu za “nezodpovědný”. Argumentují mimo jiné tím, že i kdyby editace CCR5 fungovala perfektně, lidé s “nenormálním” CCR5 mají zase větší riziko nákazou jinými viry, například virem západonilské horečky, která může být smrtelná.

Už v roce 2015 informoval vědecký časopis Nature o práci čínských vědců, kteří jako první na světě provedli úpravu genomu lidských embryí. Použili ale přitom “neživotaschopná” embrya.

Čínská vláda v pátek nařídila dočasně zastavit práci lékařského týmu, který tvrdí, že geneticky modifikoval lidská embrya, z nichž se narodila dvojčata. Pokud se tvrzení týmu potvrdí, půjde o první geneticky modifikované děti na světě. Informovala o tom agentura AP. Postup čínských vědců kritizovala i řada jejich kolegů jako neetický a nezodpovědný.

Náměstek čínského ministra pro vědu a technologii Sü Nan-pching sdělil státní televizi CCTV, že jeho ministerstvo jednoznačně odmítá počínání vědců, kteří na začátku listopadu údajně umožnili přijít na svět dvěma holčičkám s pozměněným genetickým kódem. Sü označil činnost tohoto týmu za nezákonnou a nepřijatelnou. Dodal, že bylo zahájeno vyšetřování, aniž upřesnil, jaká konkrétní opatření byla přijata.

Příklady z genetického výzkumu a klonování v Číně v posledních letech:

Duben 2015 – Čínští vědci v časopise Protein & Cell oznámili, že geneticky upravili lidská embrya. Chuang Ťün-ťiou a jeho spolupracovníci ze Sunjatsenovy univerzity v Kantonu opravili poškozený gen HBB, vyvolávající beta-talasémii, pomocí metody zvané CRISPR/Cas9. Použili k tomu ale “neživotaschopná” embrya.

Prosinec 2015 – Bylo oznámeno, že ve východočínském městě Tchien-ťin vznikl první závod na komerční klonování masného skotu. Investoři chtěli produkovat ročně milion kusů klonovaných krav.

Leden 2018 – Čínští vědci oznámili, že naklonovali opice. Badatelé z Šanghaje použili stejnou metodu, jakou kdysi Britové naklonovali ovečku Dolly. Dva totožní dlouhoocasí makakové Čung Čung a Chua Chua se narodili koncem roku 2017. Jednalo se o první primáty naklonované z neembryonální buňky.

Listopad 2018 – Čínský vědec Che Ťien-kchuej oznámil, že geneticky upravil několik lidských embryí a že se z nich narodila dvojčata, holčičky Lulu a Nana. Vědec z Šen-čenu využil takzvanou techniku CRISPR/Cas9, s níž se dá vyměnit defektní gen. Zaměřil se přitom na receptor CCR5, který umožňuje vstup viru HIV do buňky. Che tvrdí, že jeho cílem bylo umožnit HIV pozitivním otcům zplodit děti, u nichž by bylo nižší riziko nákazy tímto virem způsobujícím syndrom získaného selhání imunity (AIDS).

Zprávy - další články

Doporučujeme