Na Václavském náměstí se zapálil muž. Podle policie nešlo o politický motiv

18. ledna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

V Praze na Václavském náměstí u sochy svatého Václava se v pátek kolem 15:00 polil hořlavinou a zapálil čtyřiapadesátiletý muž. Kolemjdoucí ho uhasili, informovala na twitteru policie.

Policie žádá očité svědky události, aby se přihlásili kriminalistům prostřednictvím tísňové linky 158.  Je totiž zřejmé, že někteří z nich místo opustili ještě před příjezdem policie a záchranných složek

Podle prvotních informací nemělo mužovo jednání politický motiv, nešlo ani o společenský protest, řekla novinářům mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

 

“Záchranáři muže uvedli do umělého spánku, zajistili dýchací cesty a poté ho odvezou do vinohradské nemocnice,” uvedla mluvčí záchranky Jana Poštová pro Frekvenci 1.

Zaměstnankyně nedaleké kavárny Starbucks viděly, jak se hořícího člověka snaží lidé hasit s použitím oblečení, pak si do kavárny přiběhli pro hasicí přístroj.

Žena, která se podle svých slov s dalšími čtyřmi lidmi podílela na hašení, novinářům řekla, že muž byl určitě Čech a vypadal jako bezdomovec. Podle zápachu se polil benzinem, shořely mu vlasy. Proč to udělal, žena neví.

Další očitý svědek řekl novinářům, že dotyčného muže viděl ještě předtím, než se zapálil. Podle svědka stál před sochou svatého Václava s cedulí s nápisy a něco říkal.

„Těsně před tím tady měl udělaný stojan se dvěma cedulkami. Jeden byl v arabském písmu, což už mi prvotně dělalo nepříjemně a něco si furt brebentil. Ale měl tam pověšené dva křesťanské křížky. Pak se polil a zapálil, z restaurace ho viděli a běželi ho hasit hasicím přístrojem a nějaká paní se ho pokoušela uhasit taškou,” popsal situaci svědek pro server Novinky.cz.

Česko si v těchto dnech připomíná 50. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. Ten se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí upálil, aby vyburcoval spoluobčany z letargie po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. O tři dny později zemřel v nemocnici.

Zprávy - další články

Doporučujeme