Na začátku března kolem nás proletí asteroid. Zemi zřejmě mine jen těsně!

6. února 2016·Zprávy·Redakce

Kolem Země počátkem března proletí asteroid s velmi nejistou trajektorií. Podle amerických vědců planetu těsně mine v menší vzdálenosti než satelity na geostacionární dráze.

Těleso s názvem 2013 TX68 bylo poprvé pozorováno před třemi lety. Jeho dráha je značně nejistá. Podle kalifornského střediska pro výzkum a vývoj proudových motorů Jet Propulsion Laboratory (JPL) je možné, že 5. března proletí 17.700 kilometrů nad povrchem Země. Američtí odborníci ale nevylučují, že asteroid nakonec v nejbližším přiblížení proletí až 14 milionů kilometrů od Země.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nicméně vylučuje možnost, že by průlet skončil srážkou. Takové riziko nicméně podle nynějších předpovědí existuje pro 28. září 2017, kdy se 2013 TX68 k planetě opět přiblíží. Očekává se ale, že s postupným zpřesňováním budoucí dráhy se pravděpodobnost kolize ještě více sníží. 

Asteroid je zhruba dvakrát tak veliký než ten, který v roce 2013 explodoval nad Čeljabinskem. Tehdy se asteroid při vstupu do atmosféry nad jižním Uralem rozpadl. Výsledná tlaková vlna poničila na 7000 budov, zranění utrpělo zhruba 1500 lidí.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme