Nad Francií se rozhostil smutek: Fotbal není spravedlivý!

11. července 2016·Zprávy·Redakce

Zklamání zavládlo ve francouzském tisku po porážce fotbalistů ve finále mistrovství Evropy. Smolný zápas s Portugalskem je tématem číslo jedna i v jinak politicky zaměřených denících. V titulcích udávají tón výrazy jako "horor", "krutost" a "zklamání".

“Fotbal je jen sport, ale určitě to není sport spravedlivý,” míní list Le Monde. Připouští nicméně, že Portugalsko si už dlouho trofej zasluhovalo kvůli fotbalové kultuře, národní vášni pro fotbal a talentu svých hráčů. Nespravedlnost spočívá v tom, že Francie si titul na domácí půdě přinejmenším zasloužila také, ale svůj díl štěstí vyčerpala v předchozím utkání proti Německu, stejně jako fyzické síly.

“Francie je K.O., zpropadené Portugalsko,” ulevuje si v titulku Libération, nicméně oceňuje, že soudržný portugalský tým dokázal i bez své hvězdy Cristiana Ronalda, zraněného hned v úvodu utkání, odolat modrému náporu a nakonec v prodloužení skórovat. Fotbal je sport, který se hraje týmově, a vítězství obstarali Portugalsku řadoví vojáci, míní list a dodává, že za portugalský přínos fotbalu není jeden titul přehnaná cena.

L’Équipe poznamenává, že podle předem napsaného scénáře měl francouzský tým po evropském a světovém titulu v letech 1984 a 1998 vyhrát doma i další trofej. Ale pohádka nedopadla dobře, jakkoli modrý tým byl téměř dokonalý a vítězství bylo velice blízko. Portugalci i přes rychlé vyřazení zraněného Ronalda odolali a uštědřili krutou porážku Francouzům, kteří po Éderově dělové ráně mezi tyče dopadli z oblak na zem.

GALERIE: Ronaldo nejprve skončil na nosítkách, v závěru ale přišly slzy štěstí

Fotbalovými mistry Evropy jsou Portugalci. A zvládli to i bez Ronalda!

Zprávy - další články

Doporučujeme