Naděje pro Všelichovou a Farkase v tureckém vězení: Čeká je amnestie?

18. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Markéta Všelichová / Facebook

Dva mladí Češi, Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, si měli v tureckém vězení odsedět šest let. Výši trestu za údajnou spolupráci s teroristickou organizací si vyslechli na konci roku 2017. Nyní se však zdá, že jim přece jen svitla naděje. Turecká média informují o rozsáhlé amnestii, která by se mohla týkat právě i českého páru.

Oba mladí Češi vyfasovali šest let a tři měsíce za napomáhání terorismu kvůli spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů YPG. Právě YPG je totiž podle Turecka teroristickou organizací. Dvojice Čechů byla zadržena již v roce 2016 a od té doby pobývá v tureckých věznicích.

Zdálo se, že jak Všelichová, tak Farkas se domů podívají nejdříve v roce 2023, teď jim však svitla naděje. “V tureckých médiích se objevila informace o možné amnestii, takže se snažíme zjistit všechny možné informace, zda by se mohla vztahovat i na občany České republiky,” potvrdil Blesk Zprávám ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle ministra česká ambasáda v Ankaře oba případy bedlivě sleduje.

Zprávy - další články

Doporučujeme