Nakažených koronavirem přibývá, Česko možná míří ke karanténě

15. března 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Pracovník zdravotnické záchranné služby v ochranném obleku nese 6. března 2020 nádobu s biologickým materiálem odebraným v jedné z domácností v Praze. Foto: CTK Photo/Ondrej Deml

Potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Česku přibývá čím dál rychleji, vláda proto odpoledne začala jednat o možném vyhlášení karantény pro celé Česko. Od rána se v ČR počet nakažených zvýšil o 39 na 253, což je údaj k 18:00. Premiér Andrej Babiš (ANO) před polednem uvedl, že do večera by jich mohlo být přes 300. Je podle něj důležité, aby lidé chodili jen do práce a zpět domů. Na nákazu koronavirem v Česku zatím nikdo nezemřel, stav dvou pacientů je ale vážný.

V sobotu večer byl počet pacientů nakažených koronavirem 189, dnes ráno bylo 214 případů. Babiš v Partii televize Prima mluvil o 231 infikovaných. “Směřujeme k zásadnímu opatření… Pravděpodobně k tomu maximálnímu,” řekl premiér. Později uvedl, že by šlo o karanténu pro celé Česko. Vláda tuto možnost začala probírat na mimořádném jednání. Plošné omezení pohybu obyvatel zatím v Evropě platí v Itálii, v Rakousku a ve Španělsku.

Kabinet by měl podle Babiše jednat také o opatření, podle kterého by nemocnice, ambulantní lékaři a stomatologové odložili všechny preventivní i další výkony, které odložit lze. Některé nemocnice to už ohlásily. Kabinet se bude věnovat také ustavení krizového štábu, jeho předsedou by měl být epidemiolog Roman Prymula, řekl premiér. Chce také, aby byly dvě specializované nemocnice s lůžky pro lidi s koronavirem, jedna v Praze, druhá v Brně.

Nedostatek ochranných prostředků

Zdravotníci i pracovníci v sociálních službách upozorňují na to, že mají stále nedostatek ochranných prostředků, jako jsou respirátory a roušky. Sdružení praktických lékařů doporučilo, aby lékaři v případě, že jim dojdou ochranné pomůcky, ordinace zavřeli a poskytovali lékařské konzultace jen telefonicky nebo on-line. Naproti tomu Stomatologická komora je proti uzavření ordinací soukromých zubařů. Bylo by podle ní likvidační. Zubaři mohou omezit provoz, budou brát míň pacientů, uvedla komora.

Lékařská komora doporučila lékařům, aby kontaktovali objednané pacienty a odložili plánované kontroly. Lékaři by ale podle komory neměli ordinace zavírat. Měli by zůstat k dispozici akutním pacientům. Respirátory chybějí také lékárníkům. Lékárnická komora vyzývá lidi, aby nechodili do lékáren s příznaky nachlazení, ale poslali za sebe někoho jiného. Lidé by měli kupovat jen nezbytné léky.

Zástupci státu uvádějí, že ochranných prostředků bude brzy víc. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že jeho resort má potvrzené objednávky na 1,1 milionu respirátorů a pět milionů roušek z Číny. Jedná se společností Travel Service o tom, aby v Česku byly do středy. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že stát začne v pondělí distribuovat 82.000 roušek pro sociální služby, tedy pro zdravotníky a pečující o staré a vážně nemocné lidi.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nabídla Česku darem 120 tun zdravotnických pomůcek. Babiš na twitteru uvedl, že vládní letadlo odletí do čínského Šen-čenu pro 100.000 rychlotestů na koronavirus v pondělí v 05:00, vrátit se má ve středu 00:40. Původně předseda vlády hovořil o tom, že budou do Číny vypravena dvě letadla.

Počty infikovaných

V ČR se objevily první potvrzené případy nákazy koronavirem 1. března. Z 253 nakažených je nyní 96 v Praze. Za metropolí následuje Olomoucký kraj s 31 případy, Středočeský s 28 a Ústecký kraj s 18 nakaženými. Mezi pacienty přibyl dnes další taxikář, leží ve Všeobecné fakultní nemocnici a je připojen na mimotělní oběh. Ve vážném stavu je také řidič taxi, který měl pozitivní test na začátku týdne. Je hospitalizovaný na Bulovce, má zavedenou plicní ventilaci.

Mezi infikovanými jsou i další zdravotníci: lékařka z polikliniky ve Strakonicích a už druhý lékař z oddělení ARO v Nemocnici Břeclav. Potvrzená nákaza u jednoho z pacientů na interním oddělení v nemocnici ve Šternberku na Olomoucku poslala do karantény 31 tamních zdravotníků. Pozitivní test má i zaměstnanec Škoda Parts Center, což je ale mimo hlavní výrobní závod automobilky. Uzavření zvažují některé školky, a to poté, co se objevil případ koronavirem nakaženého dítěte z pražské mateřské školy.

Uzavření pošty

Česká pošta uzavře všechny přepážky na poštách, které nejsou chráněné sklem. Omezení se dotkne 150 poboček, deset, které jiné přepážky nemají, zavřou. Úřední hodiny ruší i magistráty, takzvanou bagatelní činnost, při které přijdou do kontaktu s lidmi, omezí policie. Týká se to mimo jiné preventivních dopravních kontrol.

Nouzový stav

Kvůli koronaviru už vláda vyhlásila ve čtvrtek nouzový stav, zrušeny byly kulturní i sportovní akce, od soboty jsou zavřené obchody a restaurace. Některé podniky nabízejí možnost rozvážky jídla. Obchodů s potravinami, lékáren, drogerií, benzinových pump a dalších výjimek se uzavření netýká. Od pondělí bude až na výjimky zakázán vstup do Česka všem cizincům a Čechům cestovat kamkoli do zahraničí.

Ministerstvo zahraničí vysílá autobusy pro Čechy, kteří kvůli opatřením uvízli v evropských zemích. Na pražském letišti ubývají kvůli koronaviru lety, rušeny jsou hlavně spoje do míst na západě Evropy.

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) spustí příjem žádostí o bezúročné půjčky na podporu podnikatelů od pondělí, původně to mělo být od 1. dubna. Na půjčky je vyčleněno 600 milionů korun. Kvůli boji s koronavirem se zruší účtenková loterie, řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v České televizi. Počítá také s omezením slev na jízdném pro žáky a studenty, chce aby zůstaly penzistům. Česká pošta nabídla státu přepravu a distribuci velkých zásilek zejména zdravotnického materiálu, trvanlivých potravin či čistících prostředků pro nemocnice a další strategická místa.

Zprávy - další články

Doporučujeme