» Naočkovali jste se proti covidu-19? Dáme vám slevu.« Hlásí restaurace v Dubaji

26. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Ilustrační foto. (Zdroj: ČTK/AP/Kamran Jebreili)

Tři dubajské restaurace nabízejí menu se slevou lidem, kteří prokážou, že se nechali naočkovat proti covidu-19. Podniky to oznámily na sociálních sítích. Zhruba desetimilionové Spojené arabské emiráty jsou co do rychlosti očkování na světě druhé hned za Izraelem, v posledních dnech tam ale vakcinace kvůli zpožďování dodávek zpomaluje.

Hotely a restaurace fungují

V SAE se koronavirem od začátku epidemie nakazilo téměř 278.000 lidí a přes 790 lidí tam s covidem-19 zemřelo. V Dubaji už ale restaurace, hotely i obchody mohou fungovat a vracet se mohou i zahraniční turisté.

“Za první dávku (vakcíny) deset procent, za druhou dvacet procent,” uvedly ve své reklamě na slevu tři dubajské restaurace. Dotyční budou muset své tvrzení dokázat zdravotním potvrzením.

Očkování probíhá od poloviny prosince

V SAE se očkuje vakcínou firem Pfizer/BioNTech od poloviny prosince. Dostalo ji už téměř 23 procent obyvatel, Izraeli se podařilo naočkovat 38 procent lidí.

V emirátech nyní začalo případů nákazy znovu přibývat a o víkendu tamní úřady oznámily zpomalení očkovací kampaně, protože váznou dodávky očkovací látky. Úřady proto znovu občanům omezily některé zábavní aktivity a požadují přísnější dodržování odstupů. Porušování mohou lidé hlásit úřadům prostřednictvím mobilní aplikace.

Zprávy - další články

Doporučujeme