NASA zveřejnila foto z Marsu: Podivná díra by mohla hostit život

5. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: NASA

Možnost života na Marsu fascinuje vědce i širokou veřejnost již desítky let. Ačkoli je už jasné, že se po povrchu neprocházejí zelení mužíčci, mimozemský život by ovšem přece jen mohl existovat. Vědci nyní zveřejnili snímek záhadné jeskyně, do které někteří vkládají velké naděje.

Záhadná díra, o které je řeč, je podle vědců vstup do jakési podzemní jeskyně, která je na obrázku částečně osvětlena. Hluboká by měla být zhruba 20 metrů. Jak je ale celý komplex rozlehlý se zatím neví. Na základě analýzy obrázku vědci předpokládají, že by měl být vstup široký zhruba 35 metrů.

Obrázek byl poprvé náhodně objeven v roce 2011, když badatelé procházeli větší množství snímků marsovské sopky Pavonis Mons pořízené sondou Mars Reconnaissance Orbiter, která dodnes obíhá kolem planety.

Mars dnes versus dávno v minulost. Rudá planeta nebyla vždycky tak nehostinná, jak se zdá být dnes. Foto: NASA

NASA posléze oslovila vědce Roberta Nemiroffa a Jerryho Bonnela, kteří se k podivnému nálezu vyslovili. “Proč je kolem díry kruhový kráter zůstává předmětem spekulací, stejně jako skutečný rozsah podzemní jeskyně,” napsali vědci.

Díry jako tato jsou pro nás obzvláště zajímavé, protože jeskyně jsou relativně chráněné před drsným povrchem Marsu, což z nich činí dobré kandidáty na domov života na Marsu. Tyto jámy jsou proto hlavní cíle pro budoucí sondy, roboty nebo dokonce lidské meziplanetární výzkumníky,” míní experti.

Jeskyně pod kráterem by podle vědců mohla ukrývat určitou formu života. Foto: NASA

Zprávy - další články

Doporučujeme