Návod na přežití podle malé Julinky. Jak mohla zvládnout dvě noci venku v mrazu?

17. října 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jak může přežít osmileté dítě 45 hodin ztracené samo v lese a v mrazu? Zpráva, že pohřešovaná holčička z Německa je v pořádku, spoustu lidí považovalo za zázrak. V okolí vrchu Čerchov na Domažlicku trvalo třídenní pátrání po Julince, kterou nakonec našli tři lesní dělníci. Vysvětlení a návod na přežití přinesl deník Blesk.

Nejdůležitější ze všeho je zachovat klid a nepropadat panice. Člověk ve stresu nedokáže pořádně a plnohodnotně přemýšlet, a to se pak hledá rozumné řešení situace velice těžko. “Pokud se jedná o bezpečný terén, je možné se vrátit na poslední známé místo, třeba na turistickou značku, po které se vydat do nejbližší civilizace,” vysvětlil Jakub Kašpar, vedoucí skautské družiny Benjos 3. oddílu sv. Vavřince ve Vrchlabí.

Dívka se ale ztratila v těžko přístupném terénu bývalého pohraničního pásma kolem vrchu Čerchov, které je neobydlené a je zde divoký les. Když už ztracené dítě dorazí někam, kde jsou lidé, na samotu či do vesnice, nemělo by raději kvůli své bezpečnosti chodit k nikomu domů. “Mělo by se jen radši zeptat na radu, na cestu, požádat o možnost si zavolat,” řekl Kašpar.

Návod na přežití

 1. Hlavně dostatečně pijte, hlad je převlečená žízeň. Ideální jsou lesní studánky, poslouží i dešťová voda. Bez jídla se dá vydržet mnoho dní, bez tekutin nikoliv.

2. Zachovejte ho co v největším suchu. Zejména obuv. Od nohou se nejvíce prochladne a zkřehlé tělo se těžko zahřívá. Základem je chodit do lesa ve vhodném vybavení.

3. Ideální, i kvůli zvířatům, jsou posedy. Zastřešené „chatičky“ poskytnou komfort, bezpečí a ochranu před nepřízní počasí.

4. Nejdůležitější je nepanikařit. Zaposlouchejte se, zda neuslyšíte zvuky aut, které by slibovaly silnici. Stejně jako například zvuk práce lesních dělníků. Staré zálesácké pravidlo říká: Půjdete-li po toku potoka, dovede vás k civilizaci.

5. Dávejte o sobě vědět. Určitě se vás vydá někdo hledat, je tedy dobré nechávat v terénu stopy, kudy jste šli. Šipky z větví nebo šišek, natrhané kousky oblečení na větvích atd.


Zprávy - další články

Doporučujeme