Navrátilová se omluvila transgenderové komunitě! Chtěla jsem jen otevřít debatu, uvedla

4. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Někdejší tenisová šampionka Martina Navrátilová, jež momentálně žije v USA, se omluvila za výrok o tom, že by nechtěla hrát proti trans ženě kvůli tomu, že by to bylo nefér. Navrátilové se však na twitteru zastaly další někdejší vynikající sportovkyně, které s jejím postojem souhlasí.

“Abych to řekla co nejjednodušeji: muž se může rozhodnout stát se ženou, brát hormony, pokud to vyžaduje nějaká sportovní organizace, vyhrát všechny soutěže a nashromáždit si menší bohatství, a pak se rozhodnout, že chce být opět mužem a vrátit se k plození dětí, pokud se mu zachce. To je šílené je to podvádění.Jsem ochotná jednat s transgenderovou ženou v jakékoliv formě, ale nebyla bych ochotna proti ní soutěžit. Nebylo by to fér,” uvedla v únoru v týdeníku Sunday Times svůj postoj k problematice někdejší světová jednička Martina Navrátilová.

Devítinásobná vítězka prestižního Wimbledonu se zhruba po 14 dnech za svůj zveřejněný postoj omluvila s tím, že tušila, že zasáhne sršní hnízdo a že kvůli svému postoji stala terčem i osobních útoků. “Vím, že použití slova “podvod” působilo na transgenderovou komunitu poněkud útočně,” uvedla Navrátilová. “Moc se za to omlouvám, protože jsem tím nemyslela, že transgenderoví sportovci podvádí,” vysvětlila bývalá tenistka a urputná bojovnice za práva lesbiček a gayů.

“Chtěla jsem uvést jenom cynický příklad, kdy si někdo změní pohlaví, třeba i napořád, aby měl ve sportu výhodu. Nesmíme být k tomuto slepí a některá pravidla to umožňují a legalizují to,” doplnila. “Chtěla jsem pouze otevřít debatu na toto téma o rovnosti a férovosti v souvislosti s trans ženami, které se zapojují do ženského sportu,” vysvětlila svůj záměr Navrátilová.

Rodačka z Prahy se však dočkala zastání u dalších někdejších sportovkyň. Na twitteru se jí zastaly například bývalá anglická plavkyně Sharron Davies, anglická někdejší atletka Kelly Holmes nebo další anglická atletka Sally Gunnell. “Nemám nic proti nikomu, kdo se rozhodne změnit pohlaví. Abychom však ochránili ženský sport, pak by trans ženy, které mají výhodu mužství, neměly se ženami soupeřit,” uvedla na twitteru Sharron Davies. 

Nebudu ten, která to vyřeší, nicméně se připojím ke svým přítelkyním Martině Navrátilové a Sharon Davies a řeknu, že sport je validní, pokud se hraje na stejném hřišti. Abych citoval pana Spocka: ‘Potřeby většiny převažují nad potřebami menšiny’,” uvedl na stejné sociální síti i bývalý britský atlet Daley Thompson.

Zprávy - další články

Doporučujeme