Nejlepší dezinfekcí může být slunce

27. října 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Sluneční světlo může být nejlepší dezinfekcí. Vyplývá to z nové studie, podle níž sluneční paprsky proudící do domu ničí zhruba polovinu živých bakterií v prachu. Sluneční světlo tak může zničit potenciálně škodlivé mikroorganismy spojené s dýchacími chorobami, což by si měly vzít k srdci jak nemocnice, tak rodiny, uvádějí vědci z Oregonské univerzity.

Vědci posbírali prach z domácích vysavačů a nechali ho po dobu 90 dní ležet v miniaturních pokojích. Ty byly buď zatemněné, anebo měly okna, kterými dovnitř proudilo slunce a ultrafialové světlo. Když poté prach analyzovali, zjistili, že slunce zničilo bakterie blízce spojené s druhem Saccharopolyspora rectivirgula.

Tato bakterie způsobuje takzvané “farmářské plíce”, což je označení pro plicní onemocnění, které postihuje zejména pracovníky v zemědělství a má jak akutní, tak chronickou formu.

Doktor Ashkaan Fahimipour, který vedl studii na Oregonské univerzitě, doporučuje další výzkum, ale dodává: “Na základě našich zjištění nevidím žádnou újmu, pokud necháme do svých domovů proudit trochu víc slunečního světla,” citoval ho zpravodajský server Daily Mail.

V nemocnici se už nyní provádí spousta kroků, které mají bránit infekcím, a v budoucnu by mezi ně mohlo přibýt i sluneční světlo jako levné opatření, které se dá snadno zavést,” dodal.

Pro svůj experiment vytvořili američtí vědci 11 místností s kontrolovaným klimatem a ve velikosti zhruba třicetiny běžného obývacího pokoje širokého 4,3 metru. Do každého pokoje umístili prach z domácích vysavačů na Petriho misce.

Tento prach byl vystaven slunečnímu světlu pronikajícímu oknem, UV světlu filtrovanému zvenčí, anebo úplné temnotě při okně zakrytém hliníkovou deskou. O tři měsíce později obsahovaly prachové vzorky 12 procent živých bakterií, které byly schopny reprodukce, v porovnání s 6,8 procenta prachových bakterií v pokoji s přístupem slunečního světla a 6,1 procenta vystavenými UV záření.

Výsledky naznačují, že sluneční světlo je “baktericidem”, tedy prostředkem schopným ničit bakterie, uvádí studie, kterou vědci z Oregonské univerzity zveřejnili v odborném časopise Microbiome. Podle nich je možné, že vyvolává chemickou reakci, která vyhubí mikroorganismy.

Zprávy - další články

Doporučujeme