Nejmírumilovnější zemí světa je Island. Jak je na tom Česko?

12. června 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Česko nadále patří k nejmírumilovnějším zemím světa, ačkoli si proti loňsku mírně pohoršilo. Vyplývá to ze zveřejněného Světového mírového indexu (GPI), v němž ČR zaujímá desáté místo ze 163 hodnocených zemí, zatímco loni byla sedmá. Celosvětově se index vydávaný britským Institutem pro hospodářství a mír (IEP) mírně zlepšil. Nejmírumilovnější zemí světa zůstává Island, na opačném konci žebříčku vystřídal Sýrii Afghánistán.

Podle tiskové zprávy IEP se celosvětový index mírně zlepšil poprvé po pěti letech, když 86 hodnocených zemí dosáhlo lepšího výsledku, zatímco 76 se jich zhoršilo. Vedle Islandu zaujímají nejvyšší příčky Nový Zéland, Rakousko, Portugalsko a Dánsko. Jen o málo lepší situace než v Afghánistánu a Sýrii je v Jižním Súdánu, Jemenu a Iráku.

Česko si z 21. pozice v roce 2008, kdy byl index sestaven poprvé, v minulých letech pravidelně polepšovalo až na šestou příčku v roce 2017. Letos se jeho pozice mírně zhoršila.

Index míru je výsledkem hodnocení ve 23 kategoriích, jako jsou například míra kriminality, snadnost přístupu ke zbraním, velikost armády a její výzbroj, příspěvky na mírové mise OSN, vztahy se sousedními zeměmi, mírumilovnost demonstrací, míra nátlaku politického systému na občany či účast na zahraničních konfliktech.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme