Nejšťastnější na světě jsou Švýcaři, ČR patří až 31. místo

24. dubna 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Nejšťastnější zemí na světě je Švýcarsko, Česká republika se v žebříčku štěstí umístila na 31. místě. Vyplývá to ze Zprávy o štěstí ve světě, kterou pro Organizaci spojených národů vypracovala organizace SDSN.

Za Švýcarskem se na předních příčkách indexu štěstí umístily všechny skandinávské země a v první desítce jsou také Kanada, Nizozemsko, Nový Zéland a Austrálie. Spojené státy se umístily na 15., Německo na 26. a Francie na 29. místě. Česká republika obsadila 31. příčku, lidé jsou tu zhruba stejně šťastní jako v Argentině či Uruguay.

Až za Českem se umístily například i jihoevropské země jako Španělsko (36.) a Itálie (50.). Méně než v České republice jsou podle indexu lidé šťastní i na Slovensku (45.) a v Polsku (60.). Rusko obsadilo 64. a Čína 84. pozici.

Nejméně šťastní jsou lidé především v afrických zemích a státech postižených dlouhodobými konflikty. Nejnižší příčky v žebříčku obsadily Togo, Burundi, Sýrie, Benin, Rwanda a Afghánistán. Zpráva, kterou financovala OSN, vychází z průzkumu provedeného v letech 2012 až 2014 Gallupovým ústavem. Respondenti měli na stupnici od jedné do deseti hodnotit, jak jsou právě šťastní a také, jak jsou celkově spokojeni se svým životem.

 

Nejšťastnější země světa podle zprávy pro OSN:
1.Švýcarsko
2.Island
3.Dánsko
4.Norsko
5.Kanada
6.Finsko
7.Nizozemsko
8.Švédsko
9.Nový Zéland
10.Austrálie
31.Česká republika

Zprávy - další články

Doporučujeme