Někdejší viceprezident Biden v problémech! O jeho nevhodném chování promluvily už čtyři ženy

3. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Joe Biden (Foto: Shutterstock.com)

Někdejší demokratický viceprezident Spojených států Joe Biden, o kterém se spekuluje jako o možném kandidátovi do Bílého domu, se potýká s dalšími obviněními z nevhodného chování k ženám. Deník The New York Times nově zveřejnil svědectví dvou dalších žen, u kterých Bidenovo příliš důvěrné chování vyvolalo nepříjemné pocity. Republikánského prezidenta Donalda Trumpa, který sám čelí obviněním ze sexistického chování, kauza očividně pobavila, neboť na Bidenův účet v úterý bavil účastníky republikánské večeře pro sponzory.

Jako první minulý týden o nevhodných dotycích a polibku do vlasů promluvila demokratická politička Lucy Floresová a následně Bidenova někdejší asistentka Amy Lapposová uvedla, že jí před deseti lety sáhl na obličej a otřel se svým nosem o její nos.

Nově se výčet žen rozšířil o Caitlyn Carusoovou a D. J. Hillovou. Nyní 22letá Carusoová tvrdí, že Biden jí položil ruku na stehno, ačkoli se vrtěla, aby vyjádřila svou nevoli. Také společné objetí trvalo příliš dlouho, poznamenala. Incident se stal před třemi lety na univerzitě v Nevadě, kde se konala debata o sexuálním násilí, jehož byla Carusoová obětí.

Devětapadesátiletá spisovatelka Hillová se s Bidenem setkala v roce 2012 na benefici v Minneapolis. Viceprezident jí během společného focení položil na rameno ruku, kterou pak nechal klesat po jejích zádech. Podle Hillové si nepříjemné situace všiml manžel, který příhodu ukončil vtipem.

Jen on ví, co bylo jeho záměrem,” řekla o Bidenově chování Hillová. Dodala, že nyní se mění normy, takže když se někdo cítí nepříjemně, měl by být schopen to říct.

Biden se již v nedělním prohlášení, kterým reagoval na tvrzení Floresové, ohradil proti tomu, že by jeho důvěrné chování bylo záměrem. “V průběhu mnoha let, které jsem strávil volebními kampaněmi a ve veřejném prostoru, jsem si mnohokrát podal ruku, objal někoho, projevil náklonnost, podporu a útěchu, a nikdy jsem se nedomníval, že jsem se choval nevhodně. Pokud se tvrdí, že ano, tak si to s respektem vyslechnu. Ale nikdy to nebyl můj záměr,” uvedl Biden.

V projevu na republikánské benefiční večeři se do kauzy vložil Donald Trump, kterého v minulosti několik žen obvinilo z obhroublého chování a o kterém pornoherečka Stormy Daniels tvrdí, že s ní podváděl manželku Melanii. Během prezidentské kampaně v roce 2016 se objevilo video, na kterém se Trump chvástá, že jako mocný a bohatý může ženám podle libosti sahat do rozkroku.

Chtěl jsem mu zavolat, i když ho moc dobře neznám, chtěl jsem mu říct: ‘Vítej v našem světě, Joe. Bavíš se, Joe?” řekl Trump. Prohlásil také, že Biden, pokud se rozhodne do prezidentských voleb v roce 2020 vstoupit, pro něj nepředstavuje hrozbu, neboť socialistické křídlo demokratů usilovně pracuje na Bidenově likvidaci.

Trump rovněž účastníkům benefiční večeře, jejíž výtěžek je určen na financování republikánské kampaně pro volby do Kongresu, vyprávěl, jak chtěl políbit během návštěvy Iráku jistého generála. “Cítil jsem se jako Joe Biden,” poznamenal prezident k pobavení publika.

Naopak přední demokraté se snaží zůstat neutrální. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v rozhovoru s Politico řekla, že si nemyslí, že by zmíněné incidenty Bidena z kandidatury vyloučily. “Musí si uvědomit, že ve světě, ve kterém nyní žijeme, lidé považují osobní prostor za důležitý,” řekla.

Nezávislý vermontský senátor Bernie Sanders, který se uchází o prezidentskou nominaci demokratů, řekl, že nepochybuje o slovech Floresové, ale že událost nepovažuje za diskvalifikační. Floresová v prezidentské kampani v roce 2016 Sanderse podpořila, nyní se ještě za žádného demokratického uchazeče o prezidentský úřad nepostavila. Agentura Axios poznamenala, že podle některých Bidenových poradců stojí Sanders alespoň z části za kampaní, která má viceprezidenta očernit.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme