Některá koupaliště ukončují sezonu, kvalita vody se příliš nemění

30. srpna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto, ČTK

 V přírodních koupalištích v Česku se kvalita vody v posledním srpnovém týdnu příliš nezměnila, některá z nich ukončují sezonu. Koupání už není zakázané na koupališti Kozí horka na Brněnské přehradě a v rybníku Dlouhý na Orlickoústecku, jinak ale zákazy kvůli sinicím platí tam kde dřív. Je jich zhruba 15. Další vodní plochy jsou ke koupání nevhodné. Proti minulému týdnu se zlepšila voda v rybníku Hejtman na Třeboňsku nebo v přehradě Dalešice, naopak horší je kvalita vody u lipenské pláže Horní Planá. Z údajů hygieniků to zjistila ČTK.

Koupání je nadále zakázané v rybnících Kachlička, Ředkovec, Černý a Sykovec na Vysočině, na přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou, v rybníce u Autocampu Sedmihorky v Českém ráji a na přírodním koupališti Rakovec na Brněnské přehradě. Lidé se nesmějí koupat ani v rybníce Rosnička na Svitavsku, v jezerech Poděbrady a Ostrá na Nymbursku a v nádržích Brušperk a Baška na Frýdecko-Místecku. Už od poloviny července zákaz platí u tábořiště Podolsko u orlické nádrže. Přírodní koupaliště v Chabařovicích nedaleko Ústí nad Labem, kde hygienici zakázali koupání začátkem srpna, ukončilo sezonu.

Sinice výrazně zhoršují kvalitu vody také například v přehradě Seč na Chrudimsku, kde sice zákaz koupání vydán nebyl, ale hygienici vstup do vody nedoporučují zejména dětem, těhotným ženám, lidem trpícím alergií a lidem s oslabeným imunitním systémem. V rybníku Dlouhý na Orlickoústecku byl zákaz odvolán, voda ale nadále představuje zdravotní riziko pro citlivé jedince.

Hydrobiolog Jindřich Duras rozhodně nedoporučuje koupání v přehradě České údolí na Plzeňsku, podle hygieniků se zhoršila voda v přehradě Hracholusky od silničního mostu až k Butovu a také v populárním rybníku Babylon na Domažlicku. V Plzeňském kraji se ale i tak lze koupat ve většině přírodních a venkovních koupališť.

Na Vysočině mohou lidé s čistou vodou počítat v rybnících Velký Pařezitý a Malý Pařezitý nebo ve Velkém Dářku. Voda zcela vhodná ke koupání je podle hygieniků ve Vranovské přehradě. Bez obav se mohou lidé koupat také v písnících u Mělic a Březhradu na Pardubicku nebo v nádrži Konopáč na Chrudimsku.

V posledním týdnu se zlepšila kvalita vody v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku. Oblíbená jezera na Českolipsku – Máchovo a Hamerské jsou v kvalitě vody na třetím stupni z pětibodové škály, kde jednička značí nejkvalitnější vodu, pětka znamená zákaz koupání. Ve středních Čechách má stupeň tři Písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a vodní nádrž Orlík.

Se zhoršenou průhledností vody musejí počítat návštěvníci jezera Chmelař na Litoměřicku. V Nechranické přehradě na Chomutovsku už sinice kvetou a voda představuje podle hygieniků zdravotní riziko. Na lipenských plážích v Černé v Pošumaví a v Lipně nad Vltavou má voda zhoršenou jakost. V Těrlické přehradě se koupání nadále nedoporučuje, ve vodě jsou larvy způsobující kožní problémy.

Zprávy - další články

Doporučujeme