Nemoci srdce a cév zabijí každého druhého diabetika, varuje lékař

26. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Nemoci srdce a cév stojí podle lékařů za úmrtím každého druhého diabetika, dožívají se průměrně o 12 let méně. Cukrovkou trpí v ČR skoro milion lidí a nemocných každoročně přibývá asi o 10.000. Novinářům to ve čtvrtek řekl přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Aleš Linhart u příležitosti Světového dne srdce, který se připomíná v neděli.

Diabetik má až o 70 procent větší pravděpodobnost, že ho postihnou i srdeční a cévní problémy. Asi třetina pacientů, kterým začne selhávat srdce, má cukrovku. Většina případů cukrovky je takzvaného druhého typu, který souvisí s nezdravým životním stylem jako je nedostatek pohybu a nevhodná strava.

Devět z deseti diabetiků druhého typu má nadváhu nebo je obézní, což spolu s vysokým cholesterolem a vysokým krevním tlakem může vést k riziku mrtvice, infarktu nebo ischemické choroby srdeční, při níž se srdce nedokrvuje a postupně odumírají jeho části. Infarkt tak diabetici prodělají třikrát častěji než zdraví, mrtvici čtyřikrát častěji.

“Diabetes je stále velmi podceňovaná nemoc. Lidé si neuvědomují, jaké komplikace mohou nastat, pokud pacient nemá předepsány vhodné léky a není mu upravena životospráva,” uvedl Linhart.

Starší léky na cukrovku podle něj řešila poškození menších cév v očích nebo ledvinách, nedokázaly ale účinně snížit poškození větších cév, tepen a srdce. Nové antidiabetické léky podle něj zároveň rizika kardiovaskulárních komplikací snižují.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme