Neodvolání Staňka Zemanem je dle šéfa ČSSD na hraně ústavní krize

27. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Místopředseda vlády a předseda ČSSD Jan Hamáček hovoří 26. května 2019 s novináři ve volebním štábu v Praze po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu. ČSSD nezískala žádný mandát.

Česká republika se dostala na hranu ústavní krize, řekl vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Reagoval tak na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, který odmítl výměnu v čele ministerstva kultury. Hamáček bude chtít při páteční schůzce od předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) vědět, jak chce situaci řešit. Podle toho se ČSSD zachová, řekl Hamáček novinářům po dnešním jednání užšího vedení své strany.

“Česká republika se dostala na hranu ústavní krize,” prohlásil Hamáček v souvislosti s dnešním Zemanovým oznámením. Prezident uvedl, že odmítá ultimáta a že Antonína Staňka do konce června nenahradí Michalem Šmardou, jak ČSSD požaduje.

“Ústava hovoří o tom, že pokud předseda vlády navrhne ministra k odvolání, tak prezident této žádosti vyhoví,” uvedl Hamáček. V pátek dopoledne se chce proto od Babiše dozvědět, jak je připraven tuto situaci řešit. “A podle toho bude sociální demokracie dál postupovat,” dodal.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme