Nepodceňujte horka! Dehydratace za volantem je stejně nebezpečná, jako alkohol

13. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

S příchodem léta a teplého počasí bychom si měli o to důkladněji hlídat svůj pitný režim. Zdravotní rizika dehydratace jsou všem dobře známá a každý z nás se někdy setkal s nepříjemnými pocity způsobenými nedostatečným příjmem tekutin. Za volantem může ale dehydratace ohrožovat i životy. A to jak váš, tak ostatních. Podle vědců je totiž stejně nebezpečná, jako opilost. 

Téma se rozhodli prozkoumat vědci z Univerzity v Loughborough. Výsledky jejich studie dokazují, že dehydratace organismu silně ovlivňuje naše schopnosti za volantem. Už mírný nedostatek tekutin zpomaluje naše reakce, ovlivňuje naši schopnost rychle se rozhodovat a znesnadňuje nám soustředění.

To jsou přitom velmi podobné příznaky, jaké v lidech vyvolává i opilost. Pokud stav zajde ještě trochu dál, začne se k tomu všemu projevovat únava, motání hlavy, bolest hlavy nebo svalové křeče. A s palčivou bolestí hlavy či závratí nebude dobrým řidičem ani ten největší profesionál.

Podle výzkumu britských vědců až 70 % řidičů věří, že alkohol je mnohem nebezpečnější, než nějaký nedostatečný přísun tekutin. Spousta motoristů proto dostatečné pití podceňuje a nevědomky tak ohrožuje sebe i všechny ostatní.

Odborníci ovšem varují, že i při pití by měl být řidič ostražitý. Je potřeba myslet na bezpečnost, za jízdy pokud možno nepít a raději si udělat krátkou přestávku.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme