Neudělení prověrky pro Mynáře je pravomocné! Kancléř se obrátí na soud

5. ledna 2016·Zprávy·Luboš Procházka

Kancléř Vratislav Mynář neuspěl u Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) s rozkladem kvůli neudělení bezpečnostní prověrky! Nyní se obrátí na soud, řekl České televizi. Neudělení prověrky je tak pravomocné.

Mynář už dříve řekl, že podobné rozhodnutí očekával. Dnes dodal, že ho považuje za “politikum”. Prezident Miloš Zeman je připraven Mynáře odvolat, pokud u soudu neuspěje. Zároveň mu ale nabídne jiné místo v prezidentské kanceláři, řekl dnes novinářům Zeman na návštěvě Libereckého kraje.

Záporné rozhodnutí k udělení prověrky na stupeň přísně tajné Mynář dostal v září, na začátku října proti němu podal rozklad. Jeho právníci v něm napadli špatné právní posouzení NBÚ.

Mynář se nyní může bránit správní žalobou u pražského městského soudu a poté ještě podáním kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu, ta už ale nemá odkladný účinek. Kancléř České televizi řekl, že využije všech opravných možností. Zvažuje prý také stížnost na NBÚ kvůli úniku informací. Novináři totiž psali o neudělení prověrky dříve, než bylo rozhodnutí Mynářovi doručeno.

V rozhodnutí NBÚ se podle Mynáře v několika případech objevuje výtka, že nedokázal odpovědět rovnou a informace dokládal dodatečně až po poradě. Kancléř se brání, že se úředníků na NBÚ ptal, zda, když si nebude něco pamatovat, má lhát nebo vše doložit až po konzultaci s právníky a finančními poradci. Odpověděli mu prý, aby to doložil později.

Zprávy - další články

Doporučujeme