Nevládní instituce v Evropě čelily podle Microsoftu hackerům

20. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto.

Hackeři ze skupiny Strontium loni zaútočili na evropské pobočky nevládních organizací a názorových středisek German Marshall Fund (GMF), Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) a Aspen Institute. Na svém blogu to ve středu uvedla americká technologická společnost Microsoft. Skupina Strontium je známá také pod názvy APT28 či Fancy Bear a podle amerických úřadů má vazby na ruskou vojenskou rozvědku GRU, poznamenala agentura AP.

Útočníci se podle Microsoftu od září do prosince loňského roku zaměřili na e-mailové účty více než stovky lidí působících ve zmíněných institucích, konkrétně pak na jejich pobočky v Belgii, Francii, Německu, Polsku, Rumunsku a Srbsku. Technologická firma uvedla, že jakmile podezřelou aktivitu zjistila, ihned dotčené organizace informovala.

Stejně jako během kampaní proti podobným institucím sídlícím v USA vytvořili útočníci škodlivé internetové stránky a podvodné e-mailové adresy, které vyvolávaly dojem pravosti,” napsal Microsoft.

AP poznamenala, že Evropany v květnu čekají volby do Evropského parlamentu, ve kterých by mohly posílit euroskeptické a populistické strany kritizující evropskou integraci.

GMF, který sídlí v USA a který se věnuje ruským pokusům ovlivnit zahraniční volby s cílem podkopat tamní demokratické hodnoty a transatlantickou spolupráci, v prohlášení sdělil, že ho útoky nepřekvapily. Dodal, že jeho systémy nevykazují známky toho, že by do nich útočníci pronikli. DGAP odmítla incident s ohledem na vyšetřování komentovat.

Microsoft v souvislosti s útoky oznámil, že bude nově ve 12 evropských zemích včetně Francie, Německa či Slovenska poskytovat politickým organizacím, názorovým centrům a prodemokratickým institucím službu AccountGuard. Ta dosud byla dostupná v USA, Kanadě, Británii a v Irsku. V příštích měsících ji chce rozšířit i do dalších evropských zemí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme