Nizozemsko zakáže kvůli koronaviru ohňostroje na Silvestra

15. listopadu 2020·Zprávy·ČTK

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Oslavy příchodu nového roku se budou muset v Nizozemsku letos obejít bez ohňostrojů. Vláda se je totiž rozhodla zakázat, informoval server stanice NOS. Chce tím zabránit tomu, aby se lidé při odpalování zábavní pyrotechniky zranili, a dál tak zatížili zdravotnický systém, který se potýká s pandemií covidu-19.

Je velmi nezodpovědné letos odpalovat ohňostroje. Je tu velká šance, že budete chyceni a dostanete vysokou pokutu,” varoval ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus. Podle něj je Silvestr bez ohňostroje i způsobem, jak poděkovat zdravotníkům. “Přidejte ke slovům i činy,” vyzval.

Kdo na přelomu starého a nového roku ohňostroj přesto odpálí, dostane pokutu přinejmenším 100 eur (2600 Kč) a také záznam do trestního rejstříku. Zákaz se nevztahuje na drobné petardy a dělbuchy či prskavky.

Podle serveru NOS zaznamenali zdravotníci v souvislosti s odpalováním větších dělbuchů a ohňostrojů na přelomu loňského a letošního roku 1300 zraněných. Téměř 400 z nich skončilo v nemocnici.

Obor zábavní pyrotechniky dostane od vlády odškodné ve výši 40 milionů eur (přes miliardu Kč). I obchodníci, kteří se již ohňostroji zásobili, budou moci z kompenzačního fondu peníze čerpat. Nakoupené zboží přitom budou moci uskladnit a prodat v příštím roce.

Podle předsedy asociace nizozemské zábavní pyrotechniky Marcela Teunissena ale hrozí, že lidé nakoupí místo certifikovaných výrobků nelegální pyrotechniku, a spíše se tak zraní.

Na více než polovině lůžek na jednotkách intenzivní péče jsou nyní v Nizozemsku pacienti s covidem-19. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se od počátku roku v zemi nákaza koronavirem prokázala u více než 443.000 lidí. S covidem-19 jich přes 8400 zemřelo. V posledních dnech Nizozemsko registruje průměrně 6000 nových případů infekce denně.

Zprávy - další články

Doporučujeme