Nizozemec si odsedí 11 let za kyberšikanu, školačku dohnal k sebevraždě

15. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Nizozemský odvolací soud potvrdil bezmála 11letý trest vězení pro muže, který na internetu obtěžoval desítky mladých dívek, včetně nezletilé Kanaďanky, která nakonec spáchala sebevraždu. Informovala o tom agentura AP. Případ z roku 2012 přitáhl celosvětovou pozornost a podnítil debatu o šikaně v kybernetickém prostoru.

Amsterodamský odvolací soud potvrdil maximální trest deset let a osm měsíců vězení, který osmatřicetiletému Nizozemci Aydinovi Cobanovi loni v březnu uložil soud nižší instance. Trest je za kyberšikanu a za vydírání desítek mladých dívek a homosexuálů kvůli intimním fotkám.

Coban předstíral, že je kluk nebo dívka a přesvědčil své oběti, aby se před webkamerou obnažily. Pak snímek zveřejnil na internetu nebo obětem vyhrožoval, že tak učiní.

Patnáctiletá školačka z kanadského Vancouveru Amanda Michelle Toddová v důsledku šikany spáchala v roce 2012 sebevraždu.

Několik týdnů předtím umístila na internet osmiminutové video, ve kterém líčila své utrpení. To začalo, když se nechala od Cobana přemluvit, aby se svlékla před webovou kamerou. V Kanadě kvůli tomu Coban čelí samostatnému soudnímu procesu za kyberšikanu.

Coban, který má i turecké občanství, veškerá obvinění odmítá. Matka zemřelé dívky už dříve uvedla, že se domnívá, že na šikaně se podílelo víc lidí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme