Norský soud rozhodl, že Michaláková syny nedostane a nemá je ani vídat

1. července 2016·Zprávy·Redakce

Eva Michaláková by měla ztratit rodičovská práva k oběma svým synům. Loňské rozhodnutí norských úřadů potvrdil odvolací norský soud. A matce i otci zakázal se s chlapci stýkat.

Jedenáctiletého Denise a devítiletého Davida norská sociální služba české matce a otci odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů, vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.

I když podle podporovatelů rodiny soud konstatoval, že “výchovné schopnosti” matky se od roku 2012 zlepšily, loňské rozhodnutí úřadů potvrdil. “Děti zůstanou v pěstounské péči a soud oběma rodičům zakázal jakýkoli styk s nimi,” uvedl výbor zastánců Michalákové. Podle něj soud zrušil povolení k adopci mladšího chlapce, otci k němu rodičovská práva ponechal. Má je i ke staršímu synovi, nikdy jich nebyl zbaven.

Soud zdůvodnil podle zastánců Michalákové verdikt tím, že si děti u pěstounů zvykly, odchod z tohoto prostředí není v jejich zájmu a mohl by jim ublížit. Důvodem pro zbavení matky rodičovských práv bylo zveřejnění případu v médiích, uvádějí podporovatelé rodiny.

Zprávy - další články

Doporučujeme