Nová výzva motivuje ke sběru nedopalků, zapojily se již tisíce lidí

22. srpna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Twitter / Nimali Samarasinha

Skupina studentů z Francie odstartovala na internetu novou výzvu, která má trochu ulevit životnímu prostředí. Lidi po celém světě totiž motivuje ke sběru nedopalků. Od konce července se k ní již připojily tisíce sběračů. 

Pod hashtagem #fillthebottle (naplň lahev) se po internetu rychle šíří nová výzva, ke které se přidává čím dál více lidí. Tentokrát však nejde o žádné legrační kousky nebo důkaz vaší údajné krásy, ale o pomoc životnímu prostředí. Motivuje totiž lidi z celého světa, aby plastovou lahev naplnili cigaretovými nedopalky z přírody nebo ulice.

Všechno začalo jedním příspěvkem na konci července. Ten zveřejnil francouzský student Jason Prince. Naplnit litrovou lahev mu trvalo zhruba dvacet minut a potřebné množství nedopalků přitom získal na pouhých padesáti metrech.

Jeho kamarád Christian Musitu Swamu obrázek sdílel a připsal k němu komentář: “Není to moc, ale kdyby to udělal každý, bylo by to něco skvělého.” Post inspiroval i osmnáctiletou Princeovu kamarádku Amel Talha. Ta vymyslela  chytlavý hashtag a výzva byla na světě.

Nejprve se masově rozšířila ve Francii, postupně se však přidávalo i čím dál více lidí ze zahraničí, až nakonec obletěla celý svět. “Myslím, že je velmi důležité, aby si lidé uvědomili, že tohle hnutí je tady, aby je probudilo. Aby si uvědomili, že je situace kritická a že musíme něco udělat, a to hned,” uvedla Talha pro server LADBible.

Zprávy - další články

Doporučujeme