Novinářky ve světě trvale čelí útokům a obtěžování, uvádí zpráva

14. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: reprofoto Youtube

Novinářky ve světě čelí neustálým útokům a obtěžování, třetina z nich z těchto důvodů uvažuje, že se profese vzdá. Uvedla to Mezinárodní ženská mediální nadace (IWMF) ve zprávě, o níž v pátek informovala agentura Reuters.

Během loňského roku podle zjištění IWMF byla víc než polovina novinářek vystavena špatnému zacházení v práci nebo hrozbě fyzických útoků. “Novinářky jsou oběťmi ústrků denně. Je to téměř běžná součást jejich každodenního pracovního prostředí,” konstatovala Elisa Leesová Munozová, výkonná řaditelka IWMF se sídlem v USA.

Zpráva je výsledkem ankety mezi 600 ženami pracujícími v USA a jiných zemích světa. Většina z nich uvedla, že důvodem jejich trápení je příslušnost k ženskému pohlaví. Víc než čtvrtina novinářek byla vystavena fyzickému útoku, dvě třetiny byly obtěžovány přes internet, nebo jim bylo touto cestou vyhrožováno.

Podle organizátorek průzkumu jde o “koordinovanou snahu zdiskreditovat hlas žen v médiích a přinutit je, aby profesi opustily,” uvádí Reuters. Nejisté postavení žen v newsroomech ovládaných muži vede k tomu, že se bojí si stěžovat, aby o práci nepřišly.

Většina dotázaných se bojí o svou bezpečnost a třetina se dokonce z tohoto důvodu bojí psát o určitých tématech. “Nečinnost s sebou nese riziko dalšího potlačení svobody slova a tolik potřebné rozmanitosti v žurnalistice,” varují autorky zprávy.

Zdroj: ČTK

Podívejte se na video Sport TV, na kterém se neznámý muž pokusí políbit reportérku během její práce. “Tohle už nikdy nedělejte! Už nikdy se k žádné ženě takhle nechovejte! Ok? Nemůžete se takhle chovat! Už to nikdy nedělejte!” spustila žena šokovaná incidentem:

Zprávy - další články

Doporučujeme