Nový druh zábavy? Děti si přes facebook domlouvají rvačky a zvou na ně publikum

30. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Policie na Mostecku se potýká s novým fenoménem, se kterým přišla školou povinná mládež. Ta si totiž na sociálních sítí domlouvá rvačky a zve další lidi, aby se přišli podívat. O případu informoval server iDNES.cz.

Poslední případ se stal v sobotu v Litvínově. Obsluha kamerového systému městské policie si všimla v jedné ulici hloučku mladých osob, kterých postupně přibývalo. Policie však dopředu věděla, že se na tomto místě má odehrát rvačka dvou kluků, což se dozvěděli z facebooku.

Jakmile strážníci dojeli na místo, bitka už byla v plném proudu, proto dva rváče okamžitě od sebe odtrhli. Jeden z chlapců utržil krvavý šrám, a tak policie přivolala záchrannou službu. Druhý z mladíků, pravděpodobný útočník, skončil ve vazbě. “Vyšetřujeme to jako přestupek proti občanskému soužití, ale nevylučujeme, že věc překvalifikujeme,” uvedla mluvčí policie na Mostecku Ludmila Světláková.

Nejedná se však o první takový případ. “Je to pro nás nový jev. Přihlížející, kteří se však naštěstí nezapojují, podle všeho spatřují zábavu v tom, že se dívají na rvačku jiných,” komentuje velitel litvínovské městské policie Zdeněk Urban. Policie v Litvínově zaznamenala za poslední měsíc už tři podobné případy.

Strážníci řešili potyčku také mezi dvěma dívkami, z nichž jedna měla u sebe dokonce boxer. I tomuto představení, které policie šetří jako výtržnictví, přihlíželo nejméně deset žáků. Jedna dívka byla z druhého stupně a další mladistvá.

Další případ se stal v blízkém Horním Jiřetíně, kde bylo rovněž svolané obecenstvo. “Když se těch přihlížejících ptáme, proč tam jsou, odpovídají, že si na sociálních sítích přečetli výzvu, která je zaujala, a přišli se podívat. Víc ale, jako třeba co se mezi těmi, kteří se mají bít, stalo, prý nevědí. Je to hodně zarážející druh zábavy,” řekl Urban.

Jelikož jsou všichni zúčastnění nezletilí, nemůže policie poskytnout bližší informace. Mladistvé ve věku 15 až 18 let už trestně stíhat lze s tím, že jim hrozí – na rozdíl od dospělých – poloviční tresty. Dětem do patnácti let může soud nařídit například dohled probačního úředníka.

Zprávy - další články

Doporučujeme