Nový pomocník do domácnosti? Na brněnském výstavišti představili robota, který vypadá jako pes

9. října 2021·Zprávy·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Vzdáleně může připomínat psa, ale ve skutečnosti se jedná o robotického pomocníka. Na brněnském výstavišti se konal bezpečnostní veletrh IDET. Největší pozornost na sebe strhl vojenský robotický pes. Návštěvníci mu během jeho pochodování po výstavišti uhýbali do uliček mezi vystavené exponáty. Informaci uvedl idnes.cz.

Robotického psa do Brna přivezla německé firma Rheinmetall a má za úkol pomáhat vojákům na misích, ale i při zemětřesení či lavinách. „Pokud bude nahlášena bomba na parkovišti, vojáci tam pošlou robota s kamerou, který místo obhlédne. Nemusí tak riskovat, že by případná exploze někomu ublížila,“ popisuje jeho funkci Andreas Stiebner z firmy Rheinmetall pro idnes.cz

Podobně může robotický pes fungovat i na misích. Vojáci ho vyšlou na obhlídku terénu a vyhnou se tak nebezpečným situacím. „Velký potenciál pro jeho využití vidíme i při přírodních katastrofách,“ říká Stiebner.

Přístroj slouží ke komunikaci a dá se spárovat třeba s dronem nebo autem. Podobné přístroje už využívají vojáci v Americe. Tento německý typ je ale zatím vyráběný jen pro německou armádu, která by jej mohla začít využívat za dva až čtyři roky.


Zprávy - další články

Doporučujeme