O zrušení pokut pro vodáky s alkoholem budou poslanci dál jednat

7. prosince 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Poslanecký návrh, který má zrušit pokuty pro vodáky plující s alkoholem v krvi, se ve Sněmovně vrací k novému projednání v hospodářském výboru. Místo závěrečného schvalování ho tam poslanci vrátili na návrh ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Ťokův návrh má umožnit debatu, zda má zákon o vnitrozemské plavbě, který novela mění, regulovat vodácké aktivity.

Pod návrh, který vznikl z popudu Pirátů, se podepsala padesátka poslanců z různých sněmovních stran kromě ČSSD. Vláda s ním nesouhlasila, ve Sněmovně proti němu vystoupil ministr Ťok i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Někteří poslanci se v debatě pozastavovali nad tím, proč zákon o vnitrozemské plavbě reguluje také vodáctví. Ťok proto vyzval k úvaze nad tím, jestli by například některé toky nebo části vod nešly ze zákona vyjmout a vodáci by v nich pod zákon nespadali. “Já už jsem zadal ministerstvu, ať zkusí nějaký návrh dát dohromady,” řekl Ťok ČTK. Jeho návrh dnes podpořil i předseda sněmovního podvýboru pro dopravu Martin Kolovratník (ANO).

Podle dosavadní úpravy hrozí za plavbu pod vlivem alkoholu až stotisícová pokuta. Poslanecký návrh v předložené podobě chce zákon změnit tak, aby pokuta nehrozila. Hospodářský výbor doporučil přijmout omezení, aby vůdci plavidel směli mít nejvýše jedno promile v krvi. V platnosti zůstane ustanovení, které policii nebo Státní plavební správě umožňuje zakázat plavbu člověku pod vlivem alkoholu nebo jeho potrestání za ohrožování ostatních.

Vláda s návrhem vyslovila nesouhlas. Podle ní jde o nežádoucí a nesystémovou změnu. Podle ministerstva dopravy nelze souhlasit s jakoukoli variantou prolomení nulové tolerance alkoholu a jiných návykových látek v jakékoli oblasti dopravy. Ministr zdravotnictví Vojtěch například varoval, že jedno promile představuje jednu z nejvyšších tolerovaných hodnot ve světě. Poukazoval i na to, že Česko je zemí s druhou nejvyšší spotřebou alkoholu na světě.

Vojtěch argumentoval i tím, že jedno promile představuje nikoli jedno pivo, ale pět velkých “panáků”. “To je skutečně poměrně výrazný stav opilosti. Udává se to názvem střední stav opilost,” řekl. Také poslankyně ANO a lékařka Věra Procházková uvedla, že jedno promile je docela značná opilost.

Lukáš Bartoň (Piráti) i jiní poslanci uváděli, že v řadě zemí je povoleno řídit auto s určitým množstvím alkoholu v krvi. Například v Británii nebo Irsku je to podle nich až 0,8 promile. Jiří Kobza (SPD) poznamenal, že podle jeho dojmu jsou vodáci prezentováni jako tlupa nesvéprávných alkoholiků, což podle něj není pravda. “A pokud si dají někde na zastávce k obědu pivo, aby potom za to byli šikanováni, mi připadá naprosto nepřípustné,” dodal

Zprávy - další články

Doporučujeme