Sportovci chtějí jít příkladem: Obcím zasaženým tornádem finančně pomůže i česká fotbalová reprezentace

26. června 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý. Foto: ČTK

Na odstraňování škod způsobených čtvrtečním řáděním tornáda na jihu Moravy se rozhodla přispět i česká fotbalová reprezentace, která se v Praze chystá na nedělní osmifinále mistrovství Evropy proti Nizozemsku v Budapešti. Národní tým pošle blíže nespecifikovanou částku na konto sbírky Nadace Via.

“Všichni, co jsme tady, si uvědomujeme, že jsou věci důležité a pak ty méně důležité. To, co se dělo ve čtvrtek v Lužicích, Moravské Nové Vsi nebo Hruškách, jsme sledovali se zatajeným dechem. A chtěli bychom podpořit všechny, kteří nyní musí v této oblasti čelit překážkám, které do této doby ve svých životech nepoznali. Mají náš obdiv a plnou podporu,” uvedl v tiskové zprávě trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Sportovci by měli jít příkladem

Iniciátorem pomoci v týmu byl rodák ze Zlína obránce Ondřej Čelůstka. “Posláním sportovce nejsou prioritně jeho výsledky, ale fakt, že by měl jít vzorem. V tomto smyslu jsme s kluky ani na chvíli neváhali a rozhodli se pomoci i finanční cestou. Nejde tady ale jen o peníze, mělo by zaznít ještě jednou velké díky všem, kteří nyní pomáhají v oblasti Hodonína s odstraňováním škod, a kteří jsou také psychickou podporou všech zasažených lidí v této nelehké situaci,” uvedl Čelůstka.

Fotbalisté nabízejí pomocnou ruku

Pomoc přislíbila také Fotbalová asociace ČR (FAČR). “Jakmile se situace alespoň částečně stabilizuje, jsme připraveni nabídnout pomocnou ruku tam, kde bude nejvíce potřeba. V tuto chvíli se na asociaci logicky bavíme také o podpoře fotbalových klubů zejména na Břeclavsku a Hodonínsku, jichž se čtvrteční katastrofa přímo dotkla,” uvedl předseda FAČR Petr Fousek.

“Kluby již mapují způsobené škody na fotbalové infrastruktuře a my budeme hledat možnosti, jak pomoci. Zařadím tento bod na program nejbližšího zasedání výkonného výboru FAČR, abychom nepostupovali několika různými směry, ale koordinovaně,” dodal nedávno zvolený nový šéf asociace.

Obcím postiženým přírodní katastrofou, která si vyžádala i několik mrtvých, se mimo jiné rozhodla pomoci i hokejová reprezentace. Hráči se vzdali výrazné části odměn za start na letošním mistrovství světa a věnují je na odstraňování škod. K jejich kroku se přidali i členové realizačního týmu a svazové vedení.

Zprávy - další články

Doporučujeme