Oběšená figurína Grety Thunberg šokovala Itálii. Případ řeší policie

10. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Instagram/Greta Thunberg; Twitter/Virginia Raggi

Šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunberg má po celém světě tisíce příznivců, ale i odpůrců. Neznámý pachatel se rozhodl svůj nesouhlas s dívčinými názory projevit velmi razantně a na jeden z římských mostů pověsil školaččinu figurínu s nápisem "Greta je váš bůh". Fotografie z místa činu se okamžitě rozšířily po sociálních sítích a vzbudily vášnivé reakce. Případem se zabývá italská policie.

V posledních dnech kolují po internetu snímky figuríny připomínající aktivistku Gretu Thunberg, kterou kdosi pověsil za krk z mostu v italském hlavním městě Římě. Figurínu, která byla oblečená ve žluté pláštěnce a na hlavě měla dva dlouhé copy, byla navíc doplněna cedulí s nápisem “Greta Is Your God”, tedy “Greta je váš bůh”.

Případ okamžitě vzbudil vlnu vášnivých reakcí na sociálních sítích. Podporu aktivistce na Twitteru vyjádřila i římská starostka Virginia Raggi. “Je to ostudné, že figurína Grety Thunberg byla nalezena visící z mostu v našem městě. Ona i její rodina mají podporu mou i celého Říma. Naše odhodlání v oblasti klimatu nekončí,” napsala na svůj profil. Italská policie čin vyšetřuje jako vyhrožování.

 

Švédská aktivistka k sobě přitáhla značnou mezinárodní pozornost zejména minulý měsíc, kdy vystoupila se svým proslovem na summitu Organizace spojených národů na téma klimatických změn. Ve své řeči mimo jiné sdělila politikům, že by neměla být na summitu, nýbrž ve škole, a že jí svou nečinností v ekologických záležitostech ukradli její sny a dětství.

Zprávy - další články

Doporučujeme