Obrovský úspěch pro Česko! Sedmiletý Jirka se stal světovým mistrem v rapid šachu

20. srpna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: chess.cz

Je mu teprve sedm let, v šachu už však do kapsy strčí leckterého dospěláka. Jiří Bouška z Hlinska nyní vybojoval krásné první místo na mistrovství světa v rapidu a bleskovém šachu, kterého se zúčastnil v běloruském Minsku.

Vítězství sice patří pouze malému Jirkovi, radovat se s ním však může celá Česká republika. Právě pro ni totiž sedmiletý školák vybojoval první místo na letošním mistrovství světa v rapidu a bleskovém šachu do osmi let v Minsku. Český chlapec získal osm bodů z devíti partií. Na druhém místě skončil Ázerbajdžánec Rafael Bayramli a na třetím Barad Yeganegi z Íránu.

“Turnaj v rapid šachu (16. – 17. 8.) na MS v Minsku začal Jirka třemi výhrami a postupně se propracoval na první šachovnici. Ve 4. kole hrál černými a držel rovnou pozici až do 38. tahu, poté však nenašel vhodné pokračování a soupeř toho využil. Dnes 17. 8. se hrálo 5. – 9. kolo. O medailistech rozhodovalo poslední kolo, do něhož nastupovali čtyři hráči se 7 body. Jirka na druhé šachovnici černými svého soupeře pěkně přehrál. Druzí dva sedmibodoví hráči remizovali. Jirka tak vyhrál s půlbodovým náskokem, kdy získal 8/9,” uvedla Jirkova maminka Erika Boušková pro Šachový svaz České republiky.

Zprávy - další články

Doporučujeme