Od středy mají zůstat školy zavřeny, rozhodla bezpečnostní rada

10. března 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Předseda vlády Andrej Babiš (vpravo) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupili 10. března 2020 v Praze na tiskové konferenci k aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru.

Bezpečnostní rada státu rozhodla od středy zrušit kvůli koronaviru výuku v základních, středních a vyšších odborných školách. Informoval o tom premiér Andrej Babiš (ANO) s odkazem na vývoj šíření nemoci v Evropě. Vysoké školy mají podle Babiše postupovat podle zákona, kterým se řídí. Už v pondělí přerušilo výuku pražské České vysoké učení technické (ČVUT).

Mimořádné opatření dnes zveřejní ministr zdravotnictví Vojtěch Adam (za ANO). Je podle něj nutné být aktivní hned na začátku epidemie. V Česku v úterý testy prokázaly koronavirus u člověka, u kterého se neví, kde se nakazil.

Uzavření škol od středy má platit po dobu neurčitou. Situaci podle Vojtěcha bude vláda průběžně vyhodnocovat stejně jako u zákazu hromadných akcí.

Mateřských škol se zrušení výuky od středy nebude týkat, řekl Vojtěch. Nejde podle něj o velké kolektivy dětí, navíc by to mělo dopad na rodiče. Rodiče si budou moci podle ministra vzít na hlídání malých dětí ošetřovné, protože jde o mimořádné opatření. Podle ministra by se ale věc neměla týkat mnoha rodin.

“Chceme, aby lidi chodili do práce, aby ekonomika šlapala. To je základ,” zdůraznil Babiš s tím, že pak mají být rodiče doma s rodinou. Odpověděl tak na dotaz, zda vláda zvažovala dopad na zaměstnavatele při uzavření škol. Opatření má zabránit šíření nákazy.

Mimořádné opatření týkající se škol dnes zveřejní Vojtěch stejně jako zákaz veřejných akcí nad sto osob. Je podle něj nutné být aktivní hned na začátku epidemie. V Česku v úterý testy prokázaly koronavirus u člověka, u kterého se neví, kde se nakazil. Šlo o taxikáře, hygienici budou jeho pasažéry hledat.

Zprávy - další články

Doporučujeme