Odskočil si od soudu a mezitím stihl vybílit pokladnici s miliardami

15. prosince 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Drážďanský Rezidenční palác (Foto: ČTK)

Loupež, která jakoby vypadla z hollywoodského trháku se stala v Drážďanech. Mozek gangu, který byl souzený za krádež stokilogramové mince v hodnotě přes čtyři miliony eur (cca 104, 5 mil. korun) z Bodeho muzea vybílil v listopadu 2019 také pokladnici saských kurfiřtů Grünes Gewölbe v Rezidenčním paláci. To vše stihl během čtyřtýdenní přestávky svého soudního procesu. Informovaly o tom na svém serveru Novinky.cz.

Wissamu Remoovi (23) byla nejspíš první krádež málo a tak během čtyřdenní přestávky vykradl saskou pokladnici. Muž je jeden z nejmladších a tedy i nejmazanějších členů známého berlínského zločineckého gangu, který má kořeny v Libanonu. “Podobnost mezi oběma krádežemi bila do očí od samého počátku,” uvedla pro televizi MDR vyšetřovatelka Heidi Engelová.

Stačilo páčidlo a sekera

K závěru dospěli podle týdeníku Der Spiegel policisté ze zvláštního vyšetřovacího týmu. Partu zlodějů prozradilo netradiční nádobíčko. Každý by totiž očekával, že se gang na akci vybaví nejmodernějším vybavením. Očekávání ale předčila realita. Zloději prostě jednoduše šli a všechno si opatřili v obyčejném hobbymarketu.

Na loupež jim stačil hydraulický roztahovák a sekera. Do Paláce vtrhli v brzkých ranních hodinách oknem. Následně vitríny jednoduše rozbili sekyrami a lup z pokladnice byl jejich.

Jednoduché odhalení

Jelikož se Mozek gangu musel policii pravidelně hlásit, tak bylo velmi snadné zjistit, že si loni v listopadu odskočil do Drážďan. Policie ho dva dny po krádeži zastavila a v autě našla ochranné obleky, masku a páčidlo. Což byly podle prokuratury potřeby nezbytné pro vloupání a hlavně ho na místě činu usvědčila jeho DNA.

Bohužel po obou lupech se slehla zem. Kriminalisté z mince objevili pouze zlatý prach na oblečení Wissama a jeho kompliců. Z Drážďan nenalezli nic a hodnota kořisti z pokladnice je vyčíslena až na miliardu eur (26,1 miliardy korun).

Co na to Jan Kraus?

Zprávy - další články

Doporučujeme