Okolí Bílého domu zachvátily plameny. Americká policie rozhání demonstranty

1. června 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: AP Photo/Alex Brandon

Účastníci protestu proti policejní brutalitě u Bílého domu zapálili vícero ohňů a v plamenech se podle přítomných novinářů ocitl i kostel na severní straně náměstí Lafayette Square ležícího vedle sídla amerických prezidentů. Agentura AFP uvedla, že krátce před začátkem nočního zákazu vycházení v centru Washingtonu vypukly střety s policií, která použila slzný plyn.

Epicentrem nepokojů je park na zmíněném náměstí, kde se odpoledne sešlo několik tisíc lidí. Manifestace je součástí celostátní vlny protestů reagujících na smrt černocha George Floyda, který zemřel před týdnem v Minneapolisu po brutálním zásahu belošského policisty.

Nedělní washingtonské shromáždění bylo z počátku pokojné, s příchodem noci ale rostlo napětí mezi demonstranty a policisty a přibývalo výtržností. Místní úřady předtím vyhlásily noční zákaz vycházení platný mezi 23:00 (pondělí 05:00 SELČ) a šestou hodinou ranní.

Podle zpravodaje deníku The Guardian začali strážci zákona přítomné rozhánět, když v jejich řadách přistálo několik petard. “Policie odpověděla několika salvami slzného plynu a rychlým výpadem proti protestujícím. Lidé se rozprchli a v přilehlých ulicích byly zapáleny ohně,” napsal.

Plameny zachvátily také kostel na severní straně Lafayette Square, hasiči je ale zakrátko uhasili, informoval list Washington Post. Podle televize CNN mezitím policie vytlačovala demonstranty z parku.

Zprávy - další články

Doporučujeme