Olejem opět nešetřil! Slavný vlajkonoš z Ria se na ZOH vrací jako exotický lyžař

9. února 2018·Zprávy·Redakce

Pita Nikolas Taufatofua na ZOH 2018. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Zimní olympijské hry v korejském Pchjongčchangu v pátek oficiálně začaly, slavnostní zahájení ovšem kazilo počasí, respektive mráz a studený vítr. Nejotužilejším ze sportovců se ukázal být vlajkonoš oceánského státu Tonga Pita Nikolas Taufatofua, který podobně jako předloni v Riu nastoupil jen v tradiční sukni s odhalenou horní polovinou těla natřenou olejem. V Riu startoval v taekwondu, tentokrát bude závodit v běhu na lyžích.

Je zpátky! Poprvé v historii vyslalo polynéské souostroví Tonga na zimní olympijské hry běžce na lyžích. Pita Taufatofua však není pod pěti kruhy nováčkem. Čtyřiatřicetiletý závodník startoval v roce 2016 v Riu de Janeiro v taekwondu a stal se jednou z tváří her díky roli vlajkonoše při slavnostním zahájení. Na ploše stadionu vedl výpravu oblečen pouze v tradiční rohoži s mocně naolejovanou horní polovinou těla, čímž zaujal fanoušky po celém světě.

V Riu vypadl hned v prvním kole, už tehdy ale mluvil o tom, že se chce v Pchjongčchangu představit jako lyžař. Ačkoli reprezentuje souostroví v jižním Pacifiku, kde není po sněhu ani památky, dokázal svůj cíl naplnit. Po několika marných pokusech se mu povedlo na poslední chvíli splnit kvalifikační kritéria na Islandu, kde doběhl šestý mezi devíti účastníky v závodu na 10 km volnou technikou. Trať zvládl za téměř 35 minut, na vítězného domácího lyžaře ztratil pět a půl minuty.

Pita Nikolas Taufatofua na zahajovacím ceremoniálu v Riu před dvěma lety:

“Byl to poslední den kvalifikace, poslední závod a zvládl jsem to. Dal jsem do toho všechno. Bylo to sláva, nebo smrt,” uvedl podle agentury Reuters rodák z Austrálie, kde žije a kde trénoval na kolečkových lyžích. Aby mohl jezdit na závody, sháněl peníze v internetové sbírce.

“Finančně jsem na tom nejhůř v životě, ale jinak jsem šťastnější než kdy jindy,” prohlásil Taufatofua.

“Lidi nevidí, jaká práce za tím je. Vidí jen lesklého kluka, co jde s vlajkou,” řekl exotický lyžař, který je druhým vyslancem Tongy na zimní olympiádě. Prvním byl před čtyřmi roky v Soči sáňkař Fuahea Semi, který kvůli sponzorovi závodil pod jménem Bruno Banani.

Zprávy - další články

Doporučujeme