Olympiáda se kvůli viru zika nezruší, ale Brazílie nedoručuje cestu těhotným

2. února 2016·Zprávy·Redakce

Brazílie přiznala, že situace v zemi je s ohledem na nákazu viru zika vážná. Letní olympijské hry v Riu sice zrušit nehodlá, ale vzhledem k riziku důrazně nedoporučuje příjezd těhotným ženám.

“Sportovcům musíme vysvětlit, že nebezpečí je nulové,” oznámil šéf štábu brazilské prezidentky Jaques Wagner. To ovšem neplatí pro těhotné, pro které je naopak riziko podle jeho názoru “vážné”. “Tudíž se evidentně nedoporučuje (přijet do Brazílie), protože taková rizika se přijímat nebudou,” dodal.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila v pondělí kvůli viru zika celosvětový stav nouze. To WHO naposledy vyhlásil v roce 2014 kvůli epidemii eboly v západní Africe. Virus, který přenášejí komáři druhu Aedes aegypti, vyvolává několikadenní horečky, a velkým nebezpečím je pro lidské plody, neboť nákaza je považována za příčinu nedostatečného vývoje mozku. Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék a ani vakcína.

Olympijské hry se v Riu de Janeiro mají konat od 5. do 21. srpna. Brazilské ministerstvo zdravotnictví dalo v pondělí agentuře AP na srozuměnou, že místním vládám nařídí, aby případy nákazy virem zika hlásily. Vlády oznamovací povinnost zatím nemají.

FOTO: Do Ria dorazily olympijské kruhy! Podívejte se

 

Zprávy - další články

Doporučujeme