Organizace zvolila neobvyklý krok: Divokým levhartům pomáhají bývalí pytláci!

2. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Světový fond na ochranu přírody (World Wildlife Fund, WWF) přišel s neotřelým nápadem. Do boje za přežití populace levharta sněžného zapojil bývalé pytláky, kteří tyto šelmy kdysi lovili. Právě tito lidé mají totiž skvělé schopnosti levharty vystopovat a pomáhají tak monitorovat jejich populace.

Levhart sněžný neboli irbis žijící v Asii již sice není klasifikovaný jako ohrožený druh, stále se však řadí mezi ty “zranitelné” a vyhráno ještě zdaleka nemá. Nyní se do boje za jeho přežití zapojili i velmi překvapiví pomocníci. A jsou to právě pytláci, kteří ho kdysi sami lovili a zabíjeli.

Tito lidé totiž dokáží levharty najít a vystopovat jako nikdo jiný. Projekt, který odstartoval v Rusku v roce 2015 je proto místo trestu raději zrekrutoval jako monitory, kteří bedlivě sledují místní populace levhartů, jejich počty, polohu a zdravotní stav.

Díky poměrně velkému úspěchu nyní WWF uvažuje, že podobný postup zvolí i na území dalších států, kde se tyto impozantní kočkovité šelmy vyskytují. Jako další by na řadu měly přijít třeba Kyrgyzstán nebo Tádžikistán.

Zprávy - další články

Doporučujeme