OSN: Migrační vlna ve Venezuele se blíží krizi ve Středomoří

24. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Exodus migrantů z Venezuely se blíží krizi srovnatelné s migrační vlnou ve Středomoří. Ve svém prohlášení to podle agentury Reuters uvedla OSN. Kvůli ekonomické krizi a autoritářskému režimu uprchlo v posledních letech z této jihoamerické země na 2,3 milionu lidí. Napětí kvůli migrantům z Venezuely teď narůstá v Kolumbii, Brazílii, Ekvádoru a Peru.

OSN už dříve oznámila, že počty prchajících Venezuelanů jsou alarmující, a varovala před humanitární krizí v celé Jižní Americe. Zpřísnění požadavků pro vstup do země tento měsíc schválily Peru a Ekvádor. Venezuelci tak nově pro překročení hranic musí mít platné pasy, doposud jim stačil jakýkoliv osobní doklad. Mnozí z nich pasy nemají, jeho získání je totiž složité a trvá i roky.

O situaci kolem migrační vlny mají příští týden v kolumbijské metropoli Bogotá jednat zástupci Kolumbie, Ekvádoru a Peru.

Podle mluvčího Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Joela Millmana je nyní potřeba zmobilizovat finanční a další prostředky pro řízení migračního toku. “Tohle míří ke krizovému momentu, který jsme viděli v ostatních částech světa, především ve Středomoří,” uvedl dnes Millman na tiskové konferenci.

Venezuela dříve patřila mezi nejvíce prosperující země Latinské Ameriky, nedokázala se však vyrovnat s propadem cen ropy. Korupce a špatné hospodaření pod vedením socialistické vlády pak za posledních 20 let způsobily, že se země ocitla v zatím nejhorší ekonomické krizi. Kolabují zde například veřejné služby a stále častější jsou mnohahodinové výpadky elektrické energie i dodávek vody.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme