OSN vyřadilo marihuanu ze seznamu nejtěžších drog

15. prosince 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Ilustrační foto, Zdroj: Shutterstock.com

Komise pro omamné látky úřadu OSN pro drogy a kriminalitu dnes schválila vyřazení marihuany ze seznamu nejtěžších drog. Informuje o tom agentura AP. Pro vyřazení marihuany hlasovalo 27 členských zemí komise, proti 25 a jedna země se zdržela hlasování. Členem komise je i Česká republika. Jak jednotlivé země hlasovaly ale úřad OSN, který sídlí ve Vídni, neuvedl. Konopí ale zůstává drogou, jež je pod mezinárodním dohledem.

Hlasování rozhodovalo o vyřazení konopí ze Seznamu 4 Úmluvy OSN o omamných látkách. Na tomto seznamu se nacházejí nejtěžší drogy jako heroin a jiné opiáty. Další hlasování ale konopí ponechalo na Seznamu 1 úmluvy, což znamená, že konopí zůstává drogou pod dohledem mezinárodních institucí. Na tomto seznamu se nacházejí omamné látky jako kokain či metadon.

Vyřazení na doporučení WHO

Vyřadit konopí ze seznamu nejtěžších drog doporučila v loňském roce Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta poukázala na možné využití konopí v léčbě a také na to, že nebyly předloženy důkazy, které by nasvědčovaly, že konopí má podobně závažné dopady jako další drogy ze Seznamu 4.

Hlasování ale neumožňuje členům OSN legalizovat marihuanu v rámci systému mezinárodního dohledu, uvádí agentura AP. K legalizaci výroby a prodeje marihuany pro rekreační účely přistoupily na světě Uruguay a Kanada, mnohé další státy, a to včetně České republiky, ale držení této látky pro osobní spotřebu nepovažují za trestný čin.

Co na to Jan Kraus?

Zprávy - další články

Doporučujeme