Osobně znala samotnou Lídu Baarovou. Herečka Zdenka Procházková zemřela ve věku 95 let

26. srpna 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Foto Zdenka Procházková (ČTK)

Dnes Prima News CNN sdělila velice smutnou zprávu. Zemřela herečka Zdenka Procházková, která ještě před dvěma lety získala divadelní cenu Thálie a je známá jak tady u nás, tak v Rakousku, které je její druhým domovem.

V poslední době jsme talentovanou herečku Zdenku Procházkovou mohli vidět například ve filmu Filipa Renče Lída Baarová. Zahrála si právě tuto prvorepublikovou herečku v jejím pokročilém věku a samotnou Lídu Baarovou znala osobně.

Dnes však přišla smutná zpráva, že Zdenka ve středu zemřela ve věku devadesáti pěti let. Jako jedna z mála hereček se prosadila nejen tady v Česku, ale i v zahraničí a převážně v německy mluvících zemí. Jejím domovem podle jejích slov byla jak Česká republika, tak i Rakousko.

Jsem samozřejmě Češka, v Praze rozená a Vltavou křtěná. Když jedu z Vídně do Prahy, tak řeknu, že jedu domů, ale platí to i naopak,” řekla v roce 2003 v rozhovoru pro ČTK a dodala, že je doma tam, kde může hrát pěkné role a číst dobré texty. Zkrátka tam, kde může být herečkou.

Zahrála si například ve filmech Mrtvý mezi živými, Týden v tichém domě, Ztracená tvář, Nezlob Kristino nebo ztvárnila tajemnou dámu v hororu Upír z Feratu. Z jejích divadelních rolí, kterých nebylo málo, nejraději vzpomínala na Lízu Doolittlovou ze slavné hry Pygmalion.

Zprávy - další články

Doporučujeme